Büyük şirketlerde meslek eğitimi başvuruları için son haftalar


Almanya'da meslek eğitimini büyük şirketlerde yapmak isteyenler için başvuru süresinin sonlarına geliniyor. Büyük firma ve kuruluşlar genelde 15 Ekim, Ekim sonu ve Kasım sonunu son başvuru tarihleri olarak belirliyorlar. Büyük firmalarda diploma küçük işletmelerde ise staja daha fazla önem veriliyor. Büyük şirketlere internet üzerinden online başvuru yapılıyor.

Önümüzdeki yıl için meslek eğitimi yeri arayan gençlerin acele etmesi gerektiğini söyleyen Meslek Eğitimi Uzmanı Halil Cesur, özellikle büyük firmalar ve kuruluşlarda meslek eğitimi yapmak isteyen gençlerin başvurularını bugünlerde yapmaları tavsiye etti.

Cesur, "Birçok kurum, kuruluş ve şirket 15 Ekim, Ekim sonu ve Kasım sonunu son başvuru tarihleri olarak belirlemişlerdir. Gençlerin bu tarihleri dikkate almaları gerekiyor yoksa gelecek yıl hayal ettikleri meslek yerine yerleşemeyebilirler. uyarısında bulundu.

Bosch, BMW, Mercedes, Bayer gibi büyük firmalar başta olmak üzere şirketlerin alacakları meslek eğitim öğrencileri için kriterlerinin farklı olduğunu, her şirketin farklı şartlar belirlediğini söyleyen Cesur, "Öncelikle ön şart olan diplomaya sahip olmak gerekiyor. Büyük firmalar diploma ve not daha fazla önem verirken küçük işletmelerin stajı daha çok önemsediğini söyleyebiliriz." diyerek notun ve stajın önemine vurgu yaptı.

Meslek Eğitimi Uzmanı Cesur sözlerini şöyle sürdürdü: "Önümüzdeki yıl için meslek yeri arayan şahısların önemle dikkat etmeleri gereken hususlar var. Diploma, şahsi yetenek ve gerçekten kendine uygun bir meslek dalına karar vermenin yanında, meslek için öngörülen başvuru sürelerine önemle dikkat etmeleri gerekmektedir. Başvuru sürelerinin ne kadar ve ne zaman biteceğine, her kurum veya işyeri kendi karar verir. Bu süreleri takip edebilmek için çok iyi araştırma yapmak gerekir. Örneğin hangi meslek dalı? Adı geçen meslek dalı hangi işyerlerinde yada kurumda mevcut? Çevrede veya bölgede seçilen meslek dalında meslek yeri sunan işyerleri var mı? Bu tür soruların cevapları bulunduktan sonra, söz konusu işyerleri hakkında çok detaylı bilgi toplanmasına başlanması gerekmektedir. Aksi takdirde harcanan emeğin ve enerjinin boşa gitme tehlikesi yüksektir."

DERS YILI BAŞLADIKTAN 2-3 AY SONRA MESLEK ÖĞRENCİLERİ BELİRLENİR

Almanya'da meslek eğitimi genel eğitimin bir parçası olduğundan mesleğe başlama tarihlerinin ders yılı başlangıçlarına göre ayarlandığını hatırlatan Cesur, "Ders yılı başlangıcının hemen ardından fazla vakit geçirmeden (en fazla 2-3 ay), meslek eğitimi için öğrenci seçimini gerçekleştirirler. Bu durum, hem işletmenin hem de meslek eğitimi almak isteyen öğrencinin uzun vadeli plan yapmaları ve zaman darlığına düşmelerini önler. İşletmeler genelde ihtiyaç duyulan meslek yeri personel sayısından daha fazla öğrenciyi meslek eğitimine alır (yüzde 10-20). Her şahsın meslek eğiminde gösterdiği performans ve kişisel gelişme farklı olduğundan yalnızca işletmenin isteklerine ve beklentilerine cevap verebilen şahıslar meslek bitiminde devam istihdam edilirler." dedi.

BÜYÜK ŞİRKETLER MESLEK ÖĞRENCİSİNİ MERKEZİ OLARAK SEÇER

Almanya'nın değişik yerlerinde şubesi olan şirketlerin meslek öğrencilerini merkezi olarak seçtiğini söyleyen Cesur, gençlere büyük firmalar için merkezi olarak başvuru yapmalarını tavsiye ediyor. Büyük firma ve kurumların internet sayfaları çok dilli olup, tüm konularda detaylı hazırlandığına değinen Cesur, gençlerin önemli bilgilere firmaların internet sayfalarında bulunan 'Karriere/Ausbildung/Bewerbung' bölümden ulaşılabileceklerini kaydetti.

RESMİ KURUMLARA BAŞVURU TARİHİ EN SON NE ZAMANDIR?

Meslek Eğitimi Uzmanı Cesur, resmi kuruluşlara başvuru tarihi her zaman sabit olduğunu, yaklaşık bir yıl önceden meslek eğitimi yerine alınacak şahısları belirlediklerini ifade ederek, genelde en son başvuru tarihleri eylül sonu, ekim sonu ya da kasım ayı sonu olarak belirledikleri bilgisini de verdi.

BAŞVURU SÜRESİ KAÇIRILDIĞI TAKDİRDE YİNE DE GEÇ DE OLSA MESLEK BAŞVURUSU YAPMALARI İSE YARAR MI?

Gençlere başvuru tarihini kaçırmaları halinde de gerekli başvuruyu uygun şekilde yapmalarını tavsiye eden Cesur, "Geç yapılan başvurulara nadir durumlarda olumlu cevap verilir. Şahsa, bir dahaki yıl için tekrar başvurması yolunda yazılı ricada bulunulur. En iyi durumda ise şahsa yedekler listesine alındıklarını, fikir değiştiren ve meslek eğitimine başlamak istemeyen şahısların yerine dahil olabileceklerini bildirirler." ifadesini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber Büyük şirketlerde meslek eğitimi başvuruları için... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER