Cameron, partisini AB üyeliği referandumunda serbest bırakabilir


İngiltere Başbakanı David Cameron, AB ile yaptığı müzakerelerde uzlaşma sağlandığı takdirde, gelecek yıl yapılması planlanan AB üyeliği referandumunda bakanların her iki tarafın kampanyalarına destek olmasına izin vereceği öğrenildi.

İngiliz yayın kuruluşu BBC 5 Live Radyosu'nun politika editörü John Pienaar, İngiliz Başbakan Cameron'ın önümüzdeki yıl Birleşik Krallık'ın AB üyeliğine yönelik yapmayı planladığı halk oylamasında, AB ile uzlaşma sağlandığı takdirde, "evet" ya da "hayır" kampanyalarının her ikisine de liderliğini üstlendiği Muhafazakar Partili milletvekillerinin destek olmasına izin vereceğini açıkladı.

Geçen yıl Mayıs ayında yapılan genel seçim öncesi, İngiltere'nin AB üyeliğinin devam edip etmemesine yönelik referandum sözü veren İngiliz lider, iktidara gelmesinin ardından AB ile müzakereleri hemen başlatmıştı. Cameron, her ne kadar ülkesinin AB üyeliğine devam etme taraftarı olsa da uzlaşma sağlanamadığı takdirde kendisinin de rest çekeceğini söylemişti. Cameron, İngiltere'nin birlikten daha bağımsız şekilde hareket edebilmesini, aksi takdirde üyelikten ayrılma ihtimalinin güç kazanacağını belirtiyor.

İngiltere'de AB üyeliği referandumunun 2017'nin sonlarına doğru yapılması planlanıyor. İktidardaki Muhafazakar Parti'de ise Ada'nın AB'de kalmasını isteyenler kadar istemeyenler de bulunuyor. Geçen yıl parti içinde birçok tartışmalara neden olan referandum kampanyası için bakanların ortak bir karar alıp almayacağı tartışma konusu olmuştu. Eski İngiltere Başbakanı Sir John Major ortak bir kabine kararının seçim kampanyası için faydalı olacağını belirtirken, parlamentonun üst kanadından Lord Howard, böyle bir yöntemin sadece AB ile müzakere sürecinde etkili olabileceğini savunmuştu.

Başbakan Cameron'un, Aralık ayında katıldığı AB Zirvesi'nde gerçekleşen müzakere görüşmelerine dair bugün yerel saatle 15.30 (TSİ 17.30) parlamentoya bilgi vermesi bekleniyor. CİHAN

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER