Çarşamba'da 'istiridye mantarı' üretimi yapılıyor

Çarşamba'da 'istiridye mantarı' üretimi yapılıyor

Üretiminin kolay, ekonomik potansiyelinin ve besin değerinin yüksek olduğu kaydedilen 'İstiridye Mantarı', Samsun'un Çarşamba ilçesi Şeyhgüven Köyü'nde yaşayan Ali Kablan tarafından üretilmeye başlandı. 2 yıl önce hobi olarak üretimine başladığı İstiridye Mantarından son bir ay içinde 60 kilo hasat aldığını kaydeden üretici Kaplan, "Geçtiğimiz yıl İlçe Gıda Tarım ve Hayvanlık Müdürlüğü ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi tarafından yürütülen İstiridye Mantarı yetiştiriciliği konusunda tanıtımın ardından ben de istiridye mantarı üretmeye başladım." dedi.

Kültür Mantarına göre İstiridye Mantarı yetiştiriciliğinin daha farklı olduğunun altını çizen üretici Ali Kaplan, "Akrabam olan Ziraat Mühendisi İsa Şahin'in de bana çok desteği oldu. İlk önce belge aldım. Hobi olarak başladığım üretimde 2 yıl sonra 1 ayda 60 kilo hasat aldım. İstiridye mantarı, mantarların en güzelidir. 20'in üzerinde besin maddesi içermektedir. Bence etten daha lezzetli. Yağsız ve sağlığa faydalı. Şu an tüketici bu mantarı tam olarak bilmiyor. Kilosu piyasada 30 ila 40 lira arasında tüketiciye ulaşıyor. Bu dönem itibariyle bizim köyümüzde 25 hane İstiridye Mantarı üretiyor. En çok ürünü şu an ben alıyorum. İstiridye mantarı ağacı hava şartlarına göre yılda birkaç kez ürün veriyor. Tanıtımı ve üretimini arttırmak için kaymakamlığımız bir proje düşünüyor. Proje gerçekleştiğinde bu tarım ürünü bölgemiz için yeni bir gelir kaynağı olacaktır." diye konuştu.

Üretici Ali Kaplan, mantarın tanıtımı için Çarşamba Kaymakamı Caner Yıldız'ı da ziyaret ederek Kaymakam Yıldız'a istiridye mantarı ikram etti.
CİHAN
<< Önceki Haber Çarşamba'da 'istiridye mantarı' üretimi yapılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER