ÇED kararının iptali, davul zurna ile kutlandı

ÇED kararının iptali, davul zurna ile kutlandı

Samsun'un Terme ilçesi Kozluk mevkisine yapılması planlanan kömürlü termik santralinin ÇED raporunun iptal edilmesini halk ve sivil toplum örgütleri davul zurnayla kutladı. 11 Kasım tarihi ise Terme'nin kurtuluş günü olarak her yıl kutlanacak.

14 ay gibi kısa bir sürede halkın direnişiyle birlikte zaferle sonuçlanan ÇED raporunun iptali ilçede bayram sevincine dönüştü. Belediye meclis kararı ile 11 Kasım'ı ise ilçenin kurtuluş günü gibi coşkuyla kutlanacak. Davul zurnalar eşliğinde ÇED kararını kutlayan vatandaşlar, haklı mücadelenin zaferini kutladıklarını ifade etti. Sivil toplum örgütlerinin de tam destek verdiği kutlamaya 7 den 70'e herkes katıldı.

Özel bir firma tarafından ithal kömürle çalışacak 680 megavatlık termik santral kurulması için geçen yıl yasal girişimler başlatılmıştı. 73 bin nüfuslu ilçede yapılması planlanan santralin kömürünün Kolombiya, Rusya, Güney Afrika'dan getirileceği, saatte 225 ton, yılda 1 milyon 620 bin ton kömür ve saatte 100 bin metreküp su kullanılacağı raporlarda belirtilmişti.

KUL: ÇED SÜRECİNİ HALK KAZANDI

Özelikle de ilçede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler, muhtarlar, herkes santralin yapılmaması için mücadele verdi. Süreci halkın kazandığını belirten Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, "Bu gün Terme için yöre halkımız için çok anlamlı bir gün. Çoluk çocuk demeden Terme Çevre Platformu (TERÇEP) öncülüğünde bizler bu kara kabusa karşı direndik. Yeri geldik yağmur çamur demeden eylem yaptık, yeri geldi otobüslerle Ankara'ya sesimizi duyurmaya gittik, yeri geldi 2 günde 25 bin imza toplayıp gerekli yerlere ilettik. Demokratik hakkımızı sonuna kadar aradık ve bugün bu zaferi elde ettik. Bu ÇED raporu ilçemize 'hayırlı olsun' bugün bizim zaferimiz bizler bu kutlamayı hak ettik." dedi.

11 KASIM KURTULUŞ GÜNÜ İLAN EDİLDİ

11 Kasım'ı Terme'nin kurtuluş günü olarak ilan ettiklerini belirten Belediye Başkanı Şenol Kul, "Davullarla zurnalarla bugün kutlama yapıyoruz. Bu kutlamalar her yıl ilçemizde anlamlı bir gün olarak kutlanacak. Bugün yanımızda yer alan 'Beyaz Çemberli Kadınlar', Terme bisiklet topluluğu, TERÇEP üyeleri aklıma gelen gelmeyen herkes bugün burada bu anlamlı zaferi kutluyor. Ben onların adına herkese emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu mutluluğumuz ilçemiz adına devam eder, bundan sonra ilçemiz adını ticaret, turizm ve tarım adına konuları konuşacağız. Kara kabus son bulmuştur, ilçemizin geleceği parlak olacaktır." diye konuştu.

CİHAN
<< Önceki Haber ÇED kararının iptali, davul zurna ile kutlandı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER