"Çelik sektöründeki sorunlar bölge ekonomisini etkiliyor"


Hatay'ın İskenderun ilçesinde çelik sektöründe son dönemde yaşanan sıkıntılar ve çözüm önerileri ele alındı.

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası'nın (İTSO) ev sahipliğinde Oda binasında gerçekleştirilen toplantıya İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Dörtyol Ticaret Odası Başkanı Cemal Talay, Dörtyol Ticaret Odası Başkan yardımcıları Ahmet Hasoğlu, Ercan Yıldırım, Dörtyol Ticaret Odası yönetim kurulu üyeleri Mehmet Ertunç, Ayhan Özüren, Hacı Dede Tokgöz ve Ticaret odası üyeleri katıldı.

İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, toplantıda yaptığı konuşmasında, "Bölgemizde yaşanan sıkıntıların başında demir çelikte yaşanan problemler gelmekte. Geçen ay İsdemir Genel Müdür Yardımcısı Şafak Çapar'ın katılımı ile odamızda toplantı yaptık ve sanayicilerimizin sorunları ve 2016 yılından beklentileri ile ilgili bilgiler verildi. Yapılan toplantıda çelik sektörünün 2016 yılında beklentilerinin umut verici olduğu ifade edilmişti ve karamsal bir tablo çizilmemesi gerektiği belirtilmişti. Bir aylı süreçten sonra şu anki geldiğimiz noktada her geçen gün bu sektörde sıkıntılı sürecin devam ettiğini gözlemleyebiliyoruz. Bizim bugün burda toplanmamızın amacı bölgemiz ve ülkemiz ekonomisine katma değer sağlayan işletmelerimizin kapanmaması, onlara hükümet nezdinde gerekli desteğin verilmesidir. Bizler oda olarak üyelerimizin haklarını korumak ve sorunlarını en yetkili birimlere iletmek için burdayız. Bu güzide işletmelerimizin faaliyetlerine devam etmelerini diliyoruz. Suriye ve Ortadoğu'da yaşanan sorunların bölgemiz ve özellikle çelik sektörünü etkilediğini biliyoruz." dedi. Çelik sektörünün İskenderun ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten İTSO Başkanı Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı: "Yaşanan sorunları tam olarak bilmiyoruz duyumlar alıyoruz, ama bizim bölgemizin en güzide sektörlerinden olan işletmelerimize de zarar gelmesini istemeyiz. Çünkü binlerce kişi bu işlerden ekmek yiyor."

Dörtyol Ticaret Odası Başkanı Cemal Talay ise "Dörtyol'da faaliyette gösteren Nursan Demir-Çelik işletmeleri bölgemizin önemli işletmelerin başında gelmektedir. Türkiye'de ilk 500 firma arasında bulunan Nursan 5 ton üretim kapasitesi ile bu gün 1 milyon 500 bin ton/yıl çelikhane kapasitesi ve 1 milyon 500 bin ton/yıl haddane kapasitesi demir-çelik sektöründe önemli bir yere sahiptir. Bölgemizde faaliyet gösteren, ülke ekonomisine ciddi istihdam sağlayan, Türkiye genelinde ilk 500 firma arasında yer alan Nursan Demir-Çelik fabrikalarının düştüğü sıkıntılardan kurtulmalarını ve bölgemizde üretim yapmalarını temenni ediyoruz." temennisinde bulundu.

Antakya Ticaret Odası Başkanı Hikmet Çinçin de şunları söyledi: "Sorunların tartışılarak çözülmesini temenni ediyoruz, hükümet yetkilileri ile bir araya gelinmeli, ele alınmalı. Geçmişte yaşadığımız dedikodular yüzünden değil firmalar bankalar bile zor durumda kaldı. İflasını ilan eden bankalar bile oldu. Dolayısıyla basının ve firmaların bu konularda hassas olması gerektiğine inanıyorum. Bir diğer konu Tr-63 bölgesindeyiz. Hatay Kahramanmaraş, Osmaniye Hatay'da da işsizlik ortalaması her zaman Türkiye ortalamasının bir iki puan üzerinde seyreden bir bölge. Suriye'nin misafir yoğunluğu Türkiye'nin diğer coğrafyasında daha yoğun yaşandığı bir bölgedeyiz. Dolayısıyla istihdam çok önemli. Bu nedenle sorunun çözümü için bölgemizde önemli bir çalıştay toplantısı ile sorunu tekrar gündeme taşıyabiliriz. Temennimiz, istihdam alanlarının devam etmesidir." Toplantının ikinci bölümü ise basına kapalı olarak gerçekleştirildi. CİHAN
<< Önceki Haber "Çelik sektöründeki sorunlar bölge ekonomisini etkiliyor" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER