Cemre Akademi, Kimse Yok Mu aracılığıyla 10 bin katarakt hastasına ışık olacak


HARTUM (CİHAN)- Kimse Yok Mu ile işbirliği yapan Cemre Akademi gönüllüleri, Afrika'da katarakt yüzünden dünyası kararan 10 bin kişinin yeniden görmesi için çalışacak.

Cemre Akademi 10 bin Katarakt Projesi Koordinatörü Amine Betül Karakaya, "Cemre akademi olarak gönüllü öğrenci arkadaşlarımızla gece gündüz demeden çalışarak 10 bin görmeyen gözün ışığı olacağız. Gözleri görmeyen milyonlarca insanın yerine bir dakikalık gözlerinizi kapatarak empati kurmanızı istiyorum. Bu insanlar o kadar çok çaresiz ki bir dakikalık değil, bir ömür boyu görmüyorlar. Anne evladını, çocuklar anne babasını hiç tanımadan hayatlarını kaybediyorlar." şeklinde konuştu.

Bir göz ameliyatının karşılığının sadece 100 dolar olduğunu aktaran Karakaya, "Bizler bu kadar küçük rakamı vererek o insanların dünyalarını aydınlatabiliriz. Bugün insanlığın asıl ihtiyacı, kendisi için arzu ettiğini başkaları için de arzu etmesi. Bizler onlar gibi görmüyor olabilirdik." diye konuştu.

SADECE SUDAN'DA 2 MİLYONUN ÜSTÜNDE KATARAKT HASTASI VAR

Kimse Yok Mu Sağlık koordinatörü Veysel Kayabaşı ise öğrencilerin sosyal sorumluluk projesi çerçevesinde görmeyen gözlerin görmesine vesile olmak için bir araya geldiklerini ifade ederek, "Katarakt, güneş ışınlarının dik geldiği Afrika'da yetersiz beslenme ve kum fırtınalarının etkisiyle oluşuyor. Sadece Sudan Darfur'da 2 milyonun üstünde katarakt hastası açlık ve sefaletle boğuşurken, büyük bir kısmı tedavi olma imkânını elde edemeden gözlerini kaybediyor. Tedavisi kolay olan bu hastalığın, Afrika'da binlerce göze mal olması ve doğuştan katarakt hastalığıyla dünyaya merhaba diyen bebeklerin varlığı bu tablonun en dikkat çeken tarafı oluyor." ifadesini kullandı.

Darfur'a gönderilen ilk ekiple 2008'de katarakt ameliyatlarına başlayan Kimse Yok Mu, Sudan (Darfur, Hartum), Çad, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo, Kongo Cumhuriyeti ve Nijer'de 2014 Eylül sonu itibari ile 30 bin 180 kişinin yeniden görmesini sağladı. Dernek, 2015 yılı sonunda toplamda 60 bin Afrikalıya dünyayı renkli göstermeyi hedefliyor.

Kimse Yok Mu Derneği Genel Başkan İsmail Cingöz, öğrencilerin düzenlediği sosyal sorumluluk projesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi:

"Bizler konuşmaktan öte gidemeyen topluluklar değiliz. Bizler konuştuklarımızı hayata dönüştüren, projelerimizi sahada uygulayan kitleleriz. Bu bağlamda bir araya gelerek 10 bin kararan gözü aydınlatmaya çalışan genç arkadaşlarımızı, öğrenci kardeşlerimizi canı gönülden kutluyorum."

Üniversite öğrencilerine hitab eden Cemre Akademi, herhangi bir kurum veya kuruluşa bağlı olmayıp, çeşitli platform ve kulüplerin üst çatısı konumunda birlikteliği simgeleyen bir sivil toplum kuruluşu. Kurum sağlık, spor, gezi, eğitim, kültür, sanat, iletişim ve yöneticilik alanlarında düzenlediği faaliyetler düzenlemekte. CİHAN
<< Önceki Haber Cemre Akademi, Kimse Yok Mu aracılığıyla 10 bin katarakt... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER