Cenevre terör korkusu altında 'Escalade Festivali'ne hazırlanıyor


Cenevre'de dört yüzyıldır kutlanan 'Escalade Festivali' Perşembe gününden itibaren beş üzerinden üçe çıkarılan terör alarmının gölgesi altında gerçekleştirilecek. Şehir merkezinde kortej ve birçok yarışmaları içeren festival öncesi güvenlik güçleri sahadaki polis sayısını maksimuma çıkardı.

Perşembe gününden itibaren Paris saldırılarının bir numaralı sanığı Salah Abdeslam'ı tanıyan bir kişinin Cenevre'de olduğu istihbaratını alan İsviçreli güvenlik birimleri şehir çevresinde alarmda. Kendileri için tarihi önemi bulunan Escalade festivalini iptal etmek istemeyen yöneticiler ise sahadaki polis sayısını artırdı.

İKİ SURİYE VATANDAŞI SORGUYA ALINDI

Şehrin her noktasında kontrol edilen yabancı plakalı araçlardan birinde patlayıcı madde izleri bulundu. Cenevre Başsavcısı Olivier Jornot, düzenlediği basın toplantısında kontroller sonucu durdurulan bir araçta patlayıcı madde izleri bulunduğunu ve araçta bulunan iki kişinin de Suriye vatandaşı olduklarını açıkladı.

Şahısların patlayıcı madde üretmek, taşımak ve zehirli gaz üretmek şüphesi ile soruşturulduğunu açıklarken, terör şüphesi ile aranan dört kişiden olmadıklarını söyledi.

AŞIRI SAĞCI İSVİÇRELİNİN CEPHANELİĞİ KEŞFEDİLDİ

Öte yandan alarm seviyesindeki polis kuvvetleri bir İsviçrelinin evinde cephanelik buldu. Başsavcının 'etkileyici cephanelik' olarak adlandırdığı evde kalaşnikof, M16, makineli ve normal birçok tüfek bulundu. Aşırı sağ eğilimi olduğu açıklanan kişinin adı geçen terör şüphelileri ile bağlantılı olmadığı belirtildi.

FÊTE DE L'ESCALADE

1602 yılında uzun süredir Cenevre şehrini ele geçirmek isteyen Savoie dükü Birinci Charles Emmanuel ordusu ile birlikte şehrin etrafını çevirir. Yüksek duvarlı surları aşmak için merdivenleri kullanan Savoie'lı askerler, Cenevrelilerin büyük bir direnişi ile karşılaşırlar. 11 Aralık gecesi başlayan 'Escalade' yani surlara tırmanma girişimleri başarısız olur. Şehre Arve nehri üzerinden gelen askerler daha sonra Rhone üzerinden birçok girişimde bulunurlar. Fakat surların tırmanılarak geçilemeyeceği anlaşılır.

Bu tarihi olay, Cenevre'de her yıl 12 Aralık gecesi büyük bir festival şeklinde kutlanıyor. Bunun için hafta içinde öğrenciler farklı kostümler giyerek şehir merkezinde yürürken, hafta sonu ise büyük kortejin eski şehre sembolik tırmanışı gerçekleştiriliyor. CİHAN

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER