Cerablus Harekatına Türkiye'de hazırlandılar

Türkiye’nin Suriye sınırında dikkat çeken gelişmeler yaşanıyor. Cumhuriyet Gazetesi bugün Türkiye'deki Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) ait kampların fotoğraflarını yayınladı .

Tanklar Suriye'ye girdi!



Mınbiç’in, aralarında YPG’lilerin de olduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından IŞİD’den kurtarılmasının ardından, Türkiye Cerablus operasyonu öncesi Özgür Suriye Ordusu’nu (ÖSO) devreye sokmaya hazırlanıyor. Reuters, Türkiye'nin bir süredir silahlı Suriyeli muhalif gruplara Türkiye üzerinden geçerek, kuzeyden Cerablus'a yönelik bir harekât başlatmaları için izin verdiğini yazmıştı.


Cumhuriyet tarafından görüntülenen kamplarda, yerel kaynaklara göre 600 ile 2 bin kadar ÖSO militanı bulunuyor. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD) konteynırlarının da bulunduğu kampta, kontrolün MİT’te olduğu görülüyor.

Kampta kalan cihatçılar yerlere serilen kilimlerde oturuyor. Yanlarında tabanca ve uzun namlulu silah ve teçhizatları da bulunuyor. Suriyelilere verilen “SA” harf grubu ile başlayan çok sayıda özel aracın da görüldüğü sınır hattında, askeri hareketlilik de yaşanıyor.

İMC’ye konuşan HDP Karkamış Yöneticisi Yaşar Polat, Karkamış’ın sınır bölgesinde ÖSO üyelerinin beklediğini belirterek,“Kendi gözlerimle gördüğüm için bunu söylüyorum. ÖSO denilen şahıslar silahlı vaziyette, sınırdaki köylerde bekliyor. 600-700 kişi var aşağı yukarı. Bunu birçok kişi gördü” dedi.

TANKLAR BEKLİYOR

Karkamış ile Kilis’in Elbeyli ilçesi arasında kalan Soylu mevkiinde çok sayıda tank konuşlandırıldı. Tankların bulunduğu noktada ayrıca olası bir göç hareketliliği için AFAD Mobil Koordinasyon TIR’ı ile çok sayıda ambulansın da sağlık personeli ile birlikte beklediği görüldü. Oğuzeli yolu beton barikatlarla geçişlere kapatılırken başta tanklar olmak üzere zırhlı araçların ilçeye sevkıyatı sürüyor.
SİVİLLER KAÇIYOR

Cerablus tarafında ise IŞİD korkusuyla halkın büyük bir kısmının kısa süre önce kurtarılan, kentin güneyindeki Mınbiç bölgesine doğru kaçtıkları bildiriliyor. Yaklaşık 10 bin kişinin Celabrus’tan kaçıp, Fırat nehri kıyısında Mınbiç’e 7-8 kilometre mesafede barınmaya çalıştıkları dile getiriliyor.

El CEDİR GERİLİMİ

Cerablus Askeri Meclisi Genel Komutanı Abdülsettar El Cedir’in, önceki gün öldürülmesi Karkamış’ta da gerilimi arttırdı. Cedir’in, Kubanat aşireti tarafından öldürüldüğü haberinin Karkamış’a ulaşmasının ardından ilçede yaşayan el Cediri ve Kubanat aşiretleri arasında çatışma çıkmasından endişe duyuldu. Sayıca daha az olan Kubanat aşiretinden 20 ailenin, ilçeden kaçtıkları kaydedildi. Abdülsettar El Cedir’in, Suriye’de 300 kişilik bir birliğin komutanlığını yapan kuzeni Ahmet El Cedir’in, Karkamış’ta yaşıyor olmasının, Kubanat aşiretinin kaçışında önemli rol oynadığı bildirildi.


UÇAKLAR BOMBALADI

Dün gece İncirlik üssünden kalkan koalisyon ülkelerine ait savaş uçaklarının Cerablus’ta IŞİD mevzilerini bombaladığı belirtildi. Bu arada Kilis-Elbeyli sınırına askeri sevkiyat yapıldığı, sınırda tanklar ve obüslerin yerleştirildiği ifade edildi. TSK’nin Elbeyli ve Karkamış sınırında konuşlandırdığı obüslerle IŞİD mevzilerini bombaladığı belirtildi.
<< Önceki Haber Cerablus Harekatına Türkiye'de hazırlandılar Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER