Çetin: Maden şehidi ve ailesi mezarı kapatılınca unutuluyor


Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde taşkömürünü bulan Uzun Mehmet, kömürü buluşunun 186'ıncı yılında törenle anıldı. Maden Şehitleri Derneği Başkanı ve Amele Birliği Başkanlığı Armutçuk Şube Temsilcisi Çetin Yiğit, maden şehidinin yakınlarının kısa sürede unutulduğunu ve kaderlerine terk edildiğini söyledi.

Uzun Mehmet'in de yaşadığı Kestaneci Mahallesi'ndeki Uzun Mehmet Anıtı'nda düzenlenen törene Kaymakam Nazım Madenoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutan vekili Deniz Piyade Albay Mustafa Kemal Öztürk, Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Genel Müdür Yardımcısı Ercan Gebeş, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının idarecileri, belediye meclis üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Anıta çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Törende konuşan ve babası grizu faciasında hayatını kaybeden Zonguldak Maden Şehitleri Derneği Başkanı ve Amele Birliği Başkanlığı Armutçuk Şube Temsilcisi Çetin Yiğit, madencilerin iş kazasında hayatını kaybettikten sonra bir daha hatırlanmadığını belirterek, "Benim babam keşke maden şehidi olmasaydı, başımda sağ olsaydı, her gün hamallık yapmaya razıydım. Bunu ben bilirim." dedi.

Yiğit, sözlerine şöyle devam etti: "Her zaman anma programlarında söylüyoruz. Maden şehitlerini anıyoruz. Pekala biz, siyasiler, Amele Birliği, Genel Maden İş, Türkiye Taş Kömürleri, sivil toplum kuruluşları olarak maden şehitleri için ne yaptık? Sadece törenlerde andık. Bu bizler için acı bir durum. Bu şekilde maden şehitlerini anmak bizlere yakışmıyor. Soma yasası çıktığında Soma'daki madenci yakınlarına kamuda iş imkanı sağlandı. Tabi bu oradaki kardeşlerimiz için güzel bir durum. Ama Soma yasası çıkarken bizler Zonguldak maden şehitlerinin yakınlarını yasaya dahil ettiremedik. Zonguldak olarak sahip çıkamadık. Bütün yetkililere buradan sesleniyorum. Siyasiler, Genel Maden İş, Amele Birliği, Türkiye Taş Kömürü Kurumu, sivil toplum kuruluşları olarak Soma, Zonguldak ve tüm maden şehitleri çocuklarına kamuda iş imkanı bulunması konusunda mücadele etmemiz gerekiyor. Bu bizim boynumuzun borcu. Ben de bir madenci ve maden şehidi çocuğuyum. 30 yıldır Türkiye Taş Kömürü kurumunda çalışıyorum. Ama bizim kadar şanslı olmayan perişan olan maden şehidi çocukları var. Allah gecinden versin, bir madenci arkadaşımız şehit olduğunda her türlü desteği veriyoruz. Ne zamana kadar? Maden şehidinin mezarı kapatılıncaya kadar. Daha sonra o maden şehidinin yakınlarını kimse aramıyor. Maden şehidinin yakınları kaderine terk ediliyor. Benim babam keşke maden şehidi olmasaydı, başımda sağ olsaydı, her gün hamallık yapmaya razıydım Bunu ben bilirim."

Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal da Uzunmehmet'e gerekli önemin verilmesi için siyasilerin ve sivil toplum kuruluşlarının ve görev alan herkesin üzerine düşeni yapmasını istedi.

Tören, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce lise öğrencileri arasında yapılan resim, şiir okuma ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödüllerinin verilmesi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi. CİHAN
<< Önceki Haber Çetin: Maden şehidi ve ailesi mezarı kapatılınca unutuluyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER