CHP'li 44 muhtar, 55 azanın davasını Meclis'e taşıdı


CHP Grup Başkan Vekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Manisa'nın Turgutlu ilçesinde 44 muhtar ve 55 muhtar azasının yargılandığı davanın, tam bir Aziz Nesin'lik hikaye olduğunu söyledi. Verdikleri belgelerle bir kamu bankasından usulsüz olarak toplam 9 milyon 390 bin 500 lira kredi çekilmesini sağladıkları iddiasıyla, "görevi kötüye kullanma" suçundan Turgutlu 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen dava, 28 Kasım 2015 tarihine ertelendi. Duruşmayı takip eden Grup Başkan Vekili Özel, muhtarların durumunu ve dava sürecini Meclis'e taşı.

Milletvekili Özel, yaptığı açıklamada Ziraat Bankası'ndan kredi verilmesi için bazı belgelere ihtiyaç olduğunu bildirdi. Bu belgelerden birinin Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) formu olduğunu aktaran Özel, "Sorun, ÇKS belgesinde muhtarların attığı imzalardan kaynaklanıyor. Bu ÇKS belgelerinde kimin kaç dönüm araziyi ektiği, orada nasıl tarımsal faaliyet yaptığına ilişkin bir form dolduruluyor. Bu formun altına muhtar için onay kısmı açılmış. Vatandaş, formunu çeşitli kamu kuruluşlarında doldurtup işlemini tamamladıktan sonra muhtarın önüne geliyor ve, 'Buraya imzayı at.' diyor. Bu belge, vatandaşın beyanı esas alınarak onaylanıyor. Muhtar, formdaki bilgilere bakarak ve kendi elinde olmayan, bilmediği, görmediği bir şeye imza atmak zorunda kalıyor. Muhtarda bu konuda teknik bilgi, teknik döküman, bölgeye gidip gelecek araç yok. Muhtar bu şekilde onay veriyor. Bu konuyla ilgili danıştıkları kurumlar, yıllar önce bunun bir sorumluluk doğurmayacağını yazılı bir şekilde bildirmelerine rağmen muhtarlarımız attıkları imzalardan dolayı, o imza attıkları bazı kişilerin Ziraat Bankası ile aralarında oluşan kötü niyetli davranışlardan hakim önündeler." dedi.

Muhtar ve azaları davalık eden bu uygulamanın halen sürdüğünü belirten Özel, "Muhtarları tasdik makamından onay makamına çevirenler, şimdi bu işlerden hesap soruyorlar. Muhtarları siyasi rant için kullananlar, zor günde muhtarın arkasında durmuyorlar. Bir an önce muhtarların bu yükten kurtarılması gerekiyor. Cumhurbaşkanı, muhtarları çağırıp da muhalefet partilerini eleştirmek yerine muhtarın derdini sorsaymış, bugün yaşananlar yaşanmazdı. Dün davada alınteriyle çalışan, hamallık yapan, koyun otlatan ve bir yandan da muhtarlık yapanları devletin nasıl sorguladığını görünce şaşırdım. 'Aziz Nesin nerelerdesin?' dedim. Bu dava, tam Aziz Nesin'lik bir hikaye." diye konuştu.

Özgür Özel'in Meclis'e sunduğu soru önergesi şöyle: "Manisa'da olduğu gibi Türkiye genelinde benzer nedenlerle yargılanan muhtarlar var mıdır? Varsa bu uygulama nedeniyle yargılaması süren kaç muhtar vardır? Bu muhtarlar, hangi il ve ilçede görev yapmaktadır? Söz konusu davaya konu olan ÇKS belgelerinin muhtarlar tarafından onaylanması, hangi yasal mevzuata dayanmaktadır? Önümüzdeki süreçte mevzuatta, muhtarların bu mağduriyetini ortadan kaldıracak bir değişikliğe gidilecek midir? Söz konusu değişiklik, ne zaman hayata geçirilecektir? Bir taraftan imza attıkları için yargı önüne çıkan muhtarlar varken diğer taraftan ÇKS belgelerine muhtarlar imza atmaya devam etmektedir. Şu durumda muhtarlarımız, ÇKS belgelerini onaylamaya devam edecekler midir? Geçiş sürecine ilişkin nasıl bir tasarrufunuz bulunmaktadır?" CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li 44 muhtar, 55 azanın davasını Meclis'e taşıdı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER