CHP'li Erdoğdu: Denetim yetkimizi elimizden alarak TBMM'yi yok ettiniz


CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a "TBMM'yi yok ettiniz" dedi. Erdoğdu, "Nasıl yok ettiniz biliyor musunuz? Bizim denetim yetkimizi elimizden aldınız. Siz, o (Sayıştay) raporların gelmemesini sağladınız. Benim anayasadan gelen yetkimi elimden aldınız. Bunu illa askerlerin yapması gerekmiyor" dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu Başkan Süreyya Sadi Bilgiç'in başkanlığında toplandı. Komisyon görüşmelerinde TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın sunumundan sonra Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fatih Kasırga ile Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Kamu Denetçiliği Kurumu Başkanı Nihat Ömeroğlu, birer sunum gerçekleştirdi. Sunumlardan sonra müzakereye geçildi. Boğazına kadar yolsuzluklara batmış bir ülkede Ombudsman'ın 15 milyon lira istediğini ifade eden CHP'li komisyon üyesi Aykut Erdoğdu, dört kurumun da 'kör kuruş' almaması gerektiğini savundu. Erdoğdu, "Bütün kurumlar kapandı, bir cumhurbaşkanlığına emanet edilmiş bir ülkede yaşamaktayız. Fiilen bütün yetki Beştepe'de. Demokrasinin temeli kuvvetler ayrılığı ortadan kalktı. Hepsi tekelleşti. Halkımıza sesimizi duyurabileceğimiz basının durumu ortada. Bu ülkede basın özgürlüğünden söz etmek mümkün değil. Fiili tek adam yönetimine geçtik. Kamu yöneticilerin, yasama üyelerin, iş adamlarının ne diyeceğini beklediği, zulmünden, baskısından çekindiği fiili bir 'tek adam yönetimine' geçtik." diye konuştu.

'BİZİM DENETİM YETKİMİZİ ELİMİZDEN ALDINIZ'

Erdoğdu, "Sosyal yardımlar bir tehdit unsuru olarak kullanılıyor. Yüzde 49 oy adil, eşit, rekabetçi bir ortamda alınmadı" diyerek görülmemiş bir krize doğru ülkenin ilerlediğini uyarısında bulundu. Erdoğdu, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Sayın (TBMM) Başkan, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni yok ettiniz. Nasıl yok ettiniz biliyor musunuz? Bizim denetim yetkimizi elimizden aldınız. Anayasa karşıdaki bu partiye bu ülkeye yönetme yetkisi vermiş. 'Yüzde 49 oyun var, yüzde 100'ü yönet' diye. Bana da denetim yetkisi vermiş; 'nasıl yönetiyor bir denetle bakalım'. Nasıl denetleyeceğim? Yanınızdaki Sayıştay Başkanı kendini özgür hissedecek. Denetçiler özgür hissedecek. Sizden, cumhurbaşkanından, başbakandan , yandaş medyadan korkmadan. Bakanlıklarda, Meclis'te, kurumlarda ne olduğuna bakacak, raporunu yazacak. O rapor buraya gelecek, ben o rapor üzerinden eleştiri getireceğim. İktidar partisi de kendi savunmasını yapacak. Siz bunu yok ettiniz. Siz, o raporların gelmemesini sağladınız. Benim anayasadan gelen yetkimi elimden aldınız. Bunu illa askerler yapması gerekmiyor. Darbe dediğimiz, faşizm dediğimiz, otoriterlik dediğimiz böyle bir şey."

'SARAYIN MALİYETİ 5.1 MİLYAR DOLAR MI?'

Aykut Erdoğdu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga'ya "Sayın Genel Sekreter, hukuka aykırı olarak yapılan bu sarayın yapım maliyetinin teşrifat dahil 5.1 milyar dolar olduğu yönünde bir bilgi geldi. Beştepe'de yapılan sarayın inşaat, teşrifat, diğer maliyeti dahil bedeli ne kadardır? Ayrıca Cumhurbaşkanlığı makamına alınan bir uçağın İtalya'da çok ünlü bir moda şirketine teşrifatı dahil 1.1 milyar dolar olduğuna dair bilgi var. Bu bilgileri teyit amaçlı soruyorum, rakamları nelerdir?" diye sordu.

CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Erdoğdu: Denetim yetkimizi elimizden alarak TBMM'yi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER