CHP'li Karabıyık: Türkiye'den kaçan sermaye miktarı 69 milyar dolar


CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık, 2015 yılında 11 ay itibariyle Türkiye'den kaçan sermaye miktarının 69 milyar dolar olduğunu söyledi. Bu miktarın 29,8 milyar dolarının doğrudan, 42 milyar dolarının ise portföy yatırımı olduğunu dile getiren Karabıyık, "Türkiye'de risk primi yükseldi, çünkü Türkiye olumsuz ayrıştı." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda konuşan Karabıyık, AK Parti'nin tek başına iktidara geldiğini; hemen ardından 17 milyar dolar yabancı sermayenin kaçtığını kaydetti. Tek parti hükümetini küresel sermayenin istikrarlı görmediğinin aşikar olduğunu belirten Karabıyık, son dönemde ekonomik kırılganlığın daha da arttığına dikkat çekti.

Döviz rezervlerinin eridiğini, kısa vadeli borçların ise arttığını anlatan Karabıyık, döviz rezervlerinin kısa vadeli borçların 14,5 milyar dolar gerisine düştüğünün altını çizdi. AK Parti iktidarının sadece 20 Kasım'dan bu yana faturasının reel olarak yüzde 8 değer kaybı olduğunu ifade eden Karabıyık, "Çünkü TL dolar bazında yüzde 8.5 ve sepet bazında yüzde 9 değer kaybetti. Ayrıca Kasım ve Aralık'ın enflasyonu da 0.88 böylece TL reel anlamda yüzde 8 kaybetti. Yıllık 12600 TL'ye kadar olan gelir dilimine 1800 TL vergi istisnası var; sadece 1800 TL. 12600 TL'yi geçerse yine ucu açık. Oysa kamuoyu genç girişimci 3 yıl hiç vergi vermeyecek sanıyor; ancak gerçek böyle değil. Kamuoyu böyle algılamadı çünkü maalesef bu ifade kamuoyuna yanlış verildi, farklı yansıtıldı. Kaldı ki genç girişimciler için en az 45-50 bin lira harcamadan bir iş imkânına sahip olmak ya da bir iş kurmak mümkün değil." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Karabıyık: Türkiye'den kaçan sermaye miktarı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER