CHP'li Usluer: AKP, eğitimi sistemini gençlik yetiştirme projesine çevirdi


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi (PM) Üyesi ve Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer, AK Parti'nin 13 yıllık iktidarında, eğitimin bir siyasi ideolojiye göre yetiştirilmek istenen gençlik projesine dönüştürüldüğünü savundu.

Usluer, "AKP son 13 yılda Millî Eğitim Bakanlığı'nda tam 12 kez yeni düzenleme yaptı. 5 kez bakan değiştirdi. Gelinen noktada eğitim tam anlamıyla yamalı bohçaya çevrildi. Artık eğitim sistemiyle oynamayı bırakın." dedi.

CHP Eğitim Komisyonu üyesi de olan Prof. Dr. Usluer, yaptığı açıklamada, Türkiye'de atama bekleyen öğretmen sayısının 350 binin üzerinde olduğunu kaydetti. Öğretmen açığının ise 94 bin 624 olduğunu vurgulayan Usluer, AK Parti'nin iktidara geldiği 2002'de atama bekleyen öğretmen sayısı 70 bin olduğunu hatırlattı. Prof. Dr. Usluer, "Demek ki 13 yıllık AKP iktidarı sonunda atama bekleyen öğretmen sayısında tam 5 katlık bir artış olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.

ÖĞRETMEN AÇIĞINI TAŞERON SİSTEMİYLE ÇÖZÜYORLAR

Şubat'ta yapılması planlanan 30 bin atama ile öğretmen açığının yüzde 30'unun kapatılabileceğini kaydeden Prof. Dr. Usluer, "Peki, geriye kalan öğretmen açığı nasıl tamamlanacaktır? Elbette ki taşeron sistemiyle. Taşeron öğretmen ne demektir? Ücreti az olan, güvencesiz çalışan, yaz tatillerinde ücret alamayan sözleşmeli ücretli öğretmen demektir." dedi.

13 YILDA, 12 DÜZENLEME YAPILDI, 5 BAKAN VE 4 KEZ MÜFREDAT DEĞİŞTİ'

AK Parti'nin son 13 yılda Millî Eğitim Bakanlığı'nda tam 12 kez yeni düzenleme yaptığını, 5 kez bakan değiştirdiğini vurgulayan Usluer, şunları kaydetti: "Gelinen noktada eğitim tam anlamıyla yamalı bohçaya çevrildi. Ama eğitimdeki değişmeyen sorunlar, çözümlenemeyen sorunlar büyüyerek devam etti. 2002'den bu yana eğitimde nitelik sürekli düştü. Müfredatta 4 kez değişiklik yapılmasına karşın PISA ve TİMMS sınavlarında OECD ülkeleri arasında Türkiye son sıralarda yer almaya devam ediyor. Üniversite sınavlarında sıfır çeken öğrenci sayısı sürekli arttı."

Hala ülke genelindeki okulların yüzde 31,4'ünde birleştirilmiş sınıflı eğitim yapılmakta olduğunu belirten Usluer, birleştirilmiş sınıflı eğitim sanıldığı gibi sadece Doğu ve Güney Doğu'da değil, ülkenin en gelişmiş kentlerinde de yapıldığını ifade etti.

RANT PROJELERİYLE EĞİTİM SİSTEMİ YÜRÜMÜZ

Usluer, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Dershaneden bozma temel liseler, önü kapanan meslek liseleri, her sene değişen sınavlar, taşımalı eğitim, TÜRGEV gibi ayrıcalıklı sivil toplum örgütleriyle içeriği belirsiz protokollerin imzalanması ve bugün bir rant projesi olduğu tescil edilen sadece yüzde 14'ü tamamlanabilmesine rağmen şimdiden 1 milyar TL harcanan Fatih Projesi. Bütün bu sorunlar AKP'nin eseri."

Bütün bu sorunların üstüne şimdi de Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki çatışma ortamının eklendiğini dile getiren Usluer, öğretmenlerin iki cümlelik bir SMS'le süresi belirsiz hizmet içi eğitim için memleketlerine çağrılmaları, eğitim alamayan ve hatta ölen, öldürülen çocuklar yürekleri yaktığını aktardı.

AKLINIZA GELEN FİKRE GÖRE EĞİTİM POLİTİKASI YAPILMAZ

Usluer, Türkiye'de, AK Parti'nin on üç yıllık iktidarında, eğitim, ne yazık ki bir siyasi ideolojiye göre yetiştirilmek istenen gençlik projesine dönüştürüldüğünü belirtti. Usluer, şu ifadeleri kullandı: "Bir ülkenin iç politikası değişebilir, bir ülkenin dış politikası değişebilir ancak eğitim politikası yenilenmeler dışında süreklilik ister. Aklınıza gelen, size uygun olan fikre göre insan yetiştirmek üzere eğitim politikası yapılmaz, yapılamaz. Yaparsanız saydığımız sorunlar ve verdiğimiz rakamların işaret ettiği gibi eğitim Arap saçına döner, eğitimde kalitede kalmaz ve ülke karanlık bir geleceğe doğru ilerler."
CİHAN
<< Önceki Haber CHP'li Usluer: AKP, eğitimi sistemini gençlik yetiştirme... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER