CHP Milletvekili Karabıyık: Kaynağı belli olmayan paralar nereden geliyor?

CHP Milletvekili Karabıyık: Kaynağı belli olmayan paralar nereden geliyor?

CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık, Türkiye'nin, azalan ihracat ve ekonomik durgunluk nedeniyle bir miktar küçülen cari açığı bile son aylarda yeterli yabancı sermaye girişi olmadığı için finanse etmekte zorlandığını belirterek, "Peki eksik kalan kısmı nasıl, hangi parayla kapatıyoruz?" diye sordu.

Bunun bir kısmının Merkez Bankası rezervlerinden, bir kısmının da dışarıdan gelen ve kaynağı belli olmayan paralar ile karşılandığını vurgulayan Karabıyık, "Net Hata ve Noksan Kalemi, nereden geldiği belli olmayan dövizlerdir. Kaynağı belli olmayan bu döviz girişinin, toplam döviz girişi içindeki payı son aylarda artmıştır." dedi.

Karabıyık, şunları dile getirdi: "Ödemeler Bilançosunda Net Hata ve Noksan Kalemi dediğimiz hesapta artışı görülen bu paraların bir kısmı Varlık Barışından mıdır? Net Hata ve Noksan Kaleminin içerik ayrıntısı nedir? Sadece istatistiksel hatalardan oluşsa bir yerde dengelenmesi gereken hesapta üst üste görülen artışlar nasıl açıklanabilir?"

'SON 14 YILDA TÜRKİYE'YE KAYNAĞI BELLİ OLMAYAN PARA AKIN ETTİ'

Sekiz ayda ortaya çıkan 26.6 milyar dolarlık cari açığın, 10.9 milyar dolarının kaynağı belli olmayan döviz girişiyle karşılandığını kaydeden Karabıyık, şöyle devam etti: "Son 14 yılda Türkiye'ye kaynağı belli olmayan para, adeta akın etti. Merkez Bankası verilerine göre 2002-2015 yılları arasında 37.5 milyar dolar meçhul para girdi. Özellikle geçen yıldan bu yana kaynağı belirli olmayan dolarlar arttı. Bu süreç 2014 Yerel Seçimleri öncesinde başladı ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de devam etti. Seçim sonrası tersine döndü ve bu defa para çıkışı oldu. Tekrar Net Hata ve Noksan Kaleminden gelen para bu Şubat ayında yeniden arttı, rekor kırdı. Haziran ayında yeniden ülkeden çıkan bu para Temmuz ve Ağustos ayında yeniden döndü geldi."

'BU PARAYA GÜVEN VAR MI? '

Prof. Dr. Lale Karabıyık, kaynağı belirsiz paranın istediği zaman kaynağı belirsiz şekilde yurt dışına çıkabileceğini belirterek, "Acaba ekonomi yönetimi kaynak giriş ve çıkışlarını kontrol edebiliyor mu? Bu dövizlerin çoğu Orta Doğudan mı gelmektedir? Ya da hangi ülkelerden ve nasıl gelmektedir? Merak ediyoruz çünkü bu konunun az da olsa ayrıntıları hakkında bilgi verilmediği için bilmiyoruz. Bu nedenle Net Hata ve Noksan Kaleminde son yıllarda görülen ve 13 yılın 10 yılında artmış görünen Net Hata ve Noksan Kalemi hakkında açıklama yapmalıdır." ifadelerini kullandı.

"Bir lokantada hesabınızı ödemeye gittiğinizde eğer kasada size 'hesabınız ödendi' denirse, 'kim ödedi? Neden ödedi?' diye sorarsınız" benzetmesini yapan Karabıyık, "Cari açığın yabancı sermaye ve Merkez Bankası rezervlerinden karşılanan kısımları dışında kalan ve önemli boyuta ulaşan bu miktarı nasıl ödedik, nereden geldi?" sorusunu sordu. CİHAN
<< Önceki Haber CHP Milletvekili Karabıyık: Kaynağı belli olmayan paralar... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER