CHP, Suriyeli göçmenler için komisyon kurdu

CHP, Suriyeli göçmenler için komisyon kurdu

Cumhuriyet Halk Partisi, Suriyeli mülteci ve sığınmacıların sorunlarının araştırılması için bir komisyon kurdu. İkisi Genel Başkan Yardımcısı 6 milletvekilinden oluşan komisyon, önümüzdeki pazartesi günü çalışmalarına başlayacak. Türkiye'de özellikle CHP'li belediyelerin bulunduğu 4 ilde şehir merkezlerinde göçmen masaları kurulacak. CHP'li yetkililer, gerektiğinde Yunanistan gibi bazı ülkelere de ziyaret düzenlenebileceğini bildirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Genel Merkezi'nde 'CHP Suriyeli Mültecilerin ve Sığınmacıların Sorunlarını Araştırma Komisyonu' ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

'BÜYÜK SÖZ SÖYLEMEKLE BÜYÜK DEVLET OLUNMUYOR'

Suriyeli göçmenlerin durumu ve dış politikası konusunda kısa bir konuşma yapan Özgür Özel, "Son günlerde bütün dünyayı sarsan ve kıyılarımıza vuran cansız çocuk bedenlerinden sonra uzun süredir CHP'nin bu konuda yaptığı çalışmaların somutlaştığı bir komisyon ve yerel yönetimler birimimizin organizasyonunda bir çalışmamız var. Büyük devlet büyük söz söylemekle olunmuyor. Büyük devlet büyük sorunlara akılcı vicdanlı çağdaş çözümler üretmekle oluyor. Bugün Türkiye tüm dünyaya ve tüm Türkiye'ye dış politikasındaki yaptığı hataların bir ülkenin iç güvenliğine, toplumsal huzuruna kendi ülkesindeki insanlar kadar komşularına ne kadar zarar verebileceğini de gösterir durumda. Evrensel bir gerçek var ki her türlü savaş ve çatışma hali en çok da çocuklara zarar veriyor." dedi.

'ESED'LE ELE ELE YOLCULUKLARA ÇIKILAN SAHİLLERE ÇOCUK CESETLERİ VURUYOR'

Özel, AK Partinin geçmişte Beşşar Esed ile yakınlaşmasını hatırlatarak, "Geçmişte Suriye'deki diktatörün Esed iken ve dost iken, daha sonra düşman oldu ve ismini değiştirdiler Esed dediler. Esad'la zamanında el ele mavi yolculuklara çıkılan sahillere bugün Esed'den kaçtığı söylenen çocukların cansız bedenleri vurmaya başladı." dedi.

'TÜRKİYE'NİN GÖÇMEN POLİTİKASINDA ÇOK ÖNEMLİ EKSİKLİKLER VAR'

Özel, şöyle devam etti: "Geçtiğimiz yıl Sayın Genel Başkanımız 'Kobani'ye özel bir fezleke çıkaralım, bölgede IŞİD varlığına son verelim, IŞİD'i püskürtelim ve hem ülkemiz için bir güvenlik zaafından kurtulalım, hem de oradaki insanların göçe zorlanmasını engelleyelim' derken Sayın Başbakan Davutoğlu genel başkanımıza 'sizin aklınıza ihtiyacımız yok, sen sus yeter, bundan sonra Türkiye Cumhuriyeti ne yapacağını bilir, devletimiz kudretlidir' demişti. O kudretin sonunda bugün Sayın Başbakanın toleransla yaklaştığı Ortadoğu'nun öfkesi birikmiş gençlerinden kaçan küçücük çocuklar ve aileleri, Türkiye'deki tüm Suriyelilere biz kucak açıyoruz söylemi bir yanda dururken, önce Suriye'den Türkiye'ye kaçtılar ama şimdi Türkiye'den ölümü göze alarak bütün dünyaya Avrupa'ya ulaşmak için gecenin bir saatinde şamrallere binerek Türkiye'den ayrılmaya çalışıyorlar. Çünkü Türkiye'nin göçmen politikasında sığınmacı ve mülteci politikasında çok önemli eksiklikler var. Sadece hamaset yaparak sadece büyük laflar söyleyerek bu işler olmuyor. Bu işlere akılcı ve vicdanlı çözümler bulmak gerekir. Ya gerçekten bu insanlara gerçekten sahip çıkmak gerekir ya da sahip çıkılmayacaksa uluslararası toplumu harekete geçirerek buna bütün dünya içinde bütünleşik bir çözüm aranması gerekiyor."

Ardından komisyon hakkında bilgi veren Özel, "CHP olarak konuyla ilgili bir komisyon oluşturuldu Sayın Kılıçdaroğlu'nun görevlendirilmesiyle. Komisyon iki genel başkan yardımcısı ve toplam 6 milletvekilinden oluşuyor." dedi. Komisyonun üyelerini de şöyle aktardı: "Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Muğla Milletvekili Nurettin Demir, İstanbul Milletvekili Selina Doğan, Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, İzmir Millletvekili Özcan Purçu."

Milletvekillerinin illerinin projenin lokasyonlarıyla uyumlu olarak belirlendiğini belirten Özel, "Pazartesinden itibaren çalışmalarına başlayacaklar. Ayrıca Nurettin Demir Belçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenecek olan Akdeniz'de göç akınları çerçevesinde insan haklarına saygı başlıklı toplantıya da katılmak üzere görevlendirmiş bulunuyoruz." dedi.

'AKAN KANDAN TÜRKİYE'NİN POLİTİKALARI SORUMLUDUR'

Ardından söz alan Veli Ağbaba ise göçmenlerle ilgili CHP olarak son birkaç aydır çalıştıklarını, özellikle CHP'li belediyelerle ilgili çalışmaları bulunduğunu aktardı. Ağbaba, şöyle devam etti: "Bu meselenin çözümüyle ilgili belediyenin yapacağı şeyler var ama önce Türkiye'nin yapacağı şeyler var bu konunun çözümü ile ilgili. Birinci olarak Türkiye derhal dış politikasını değiştirmelidir. Ortadoğu'daki akan kandan Suriyeli göçmenlerin Türkiye'ye gelmesinden en önemli sorumluluk maalesef Türkiye'nin izlemiş olduğu politikadan kaynaklanmaktadır. Yetkililerin, Cumhurbaşkanının sarayda ağlamak dışında başka sorumlulukları olduğunu buradan hatırlatmak istiyoruz. Biliyorsunuz Aylan Kobani'den kaçıp gelmişti. Kobani'deki bugünkü gelinen noktada bu coğrafyaya gelmiş bin yılın en barbar örgütü IŞİD'in katkısı büyüktür. Geçtiğimiz haftalarda açıkladığımız raporlarla birlikte IŞİD'in büyümesinde Türkiye'nin çok önemli rolü olduğunu görmekteyiz. Derhal Suriye politikası değiştirilmesi, IŞİD ile aramıza mesafe konulmalı ve IŞİD'e gereken her türlü Türkiye'deki önlem alınmalıdır. Maalesef Türkiye'de şu ana kadar IŞİD ile ilgili yeterli önlem alınamamıştır. Bir iki küçük soruşturmanın dışında IŞİD ile ilgili soruşturma yoktur. Mahallelerinde köylerinde IŞİD militanı olduğu bilinen, Suriye'de savaştığı bilinen kişilerin cirit attığını biliyoruz. Kobani'den IŞİD yüzünden kaçıp küçük bedeni Bodrum'a vuran Aylan'ın sorumluluğunda herkesin payı vardır ama bugünkü politikaları belirleyen hükümetin çok daha fazla payı vardır."

Belirlenen dört ilde göçmen masaları kuracaklarını aktaran Veli Ağbaba, bu sayının ileride artabileceğini belirtti. Ardından bir soru üzerine de komisyonun Yunanistan ve Macaristan gibi ülkelere ziyaretler düzenleyebileceğini, gerekmesi halinde başka ülkelere de gidilebileceğini kaydetti. CİHAN
<< Önceki Haber CHP, Suriyeli göçmenler için komisyon kurdu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER