CHP, terör sebebiyle ölenler ve yakınları için kanun teklifi verdi


CHP Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba ve Sezgin Tanrıkulu ile Grup Başkanvekili Özgür Özel, terör nedeniyle yaşamını yitiren yurttaşlar ile ailelerine sağlanan hakların genişletilmesi amacıyla bazı kanunlarda değişiklik yapılması için kanun teklife verdi.

TBMM Başkanlığı'na sunulan teklifin genel gerekçesinde; Ankara'da 10 Ekim 2015 Cumartesi günü yapılan bombalı terör saldırısı sonucu 97 canın hayatını kaybettiğinin belirtildiği gerekçe bölümünde, yüzlerce yaralı vatandaşın da hayatta kalma mücadelesi verdiği belirtildi.

Korkunç bir katliama kurban giden bu insanların sadece barış istemek için bir araya gelmiş, çevrelerine ışıklar saçan, aydınlık dolu bireyler olduğuna dikkat çekilen gerekçede şu ifadeler yer aldı: "Suruç katliamından sonra bu saldırı ile artık açıkça görüldü ki, ülkemizde barış için toplanan tüm insanlar karanlık güçlerin hedefi haline gelmektedir. Bu durumun kabul edilmesi kesinlikle mümkün değildir. İçişleri Bakanı'nın bu olayda bir güvenlik zafiyetinin bulunmadığını söylemesi ve bazı iktidar yandaşlarının ülkemizin bir Ortadoğu ülkesi olduğunu hatırlatarak adeta bu tür katliamlara alışmamamızı salık veren yorumları ise katliam kadar korkunçtur, insanlık dışıdır, vicdan ve sorumluluk duygusundan yoksundur. Türkiye Cumhuriyeti bir devlettir. Devlet örgütlenmesinin temel amaçları ise, insanların can ve mal güvenliği ile temel insan haklarının korunmasıdır. İç ve dış güvenliği sağlayacak örgütlenmeye gitmek, devletin hem egemenliğinin bir göstergesidir hem de meşruiyetinin kaynaklarından biridir. Günümüzde insan hakları hukukunun bir gereği olarak devlet yaşama hakkını koruyamadığı yurttaşlar ve yakınları için bunu tazmin edici tedbirler almak yükümlülüğüyle karşı karşıyadır."

Teklifin devamında ise "Anayasa'nın 5. Maddesinde, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmak, devletin temel amaç ve görevleri içinde sayılmaktadır. Ayrıca 125. Maddede ise idarenin kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlü olduğu açıkça belirtilmektedir. Terör eylemlerinden dolayı idarenin sorumluluğunda zarar doğrudan idarenin eyleminden kaynaklanmasa da idare ortaya çıkan zararı gidermekle yükümlüdür. Nitekim 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun ile terör eylemleri veya terörle mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler nedeniyle maddi zarara uğrayan kişilerin, bu zararlarının karşılanması amaçlanmıştır. Fakat bu amaçla getirilen hakların hem eşitlik ilkesine uyması hem de geride kalanların insan onuruna yaraşır bir hayat sürmelerine yetecek seviyede olması anayasal bir gerekliliktir; topum olarak onlara karşı en büyük borcumuzdur. Bu doğrultuda hem terörle mücadele ederken hayatını kaybeden şehitlerimizin yakınları ve gazilerimiz hem de terör mağduru sivillerin yakınları için atılması gereken önemli adımların olduğuna kuşku yoktur. Kanun teklifimiz ile bu konudaki mağduriyetlerin biraz olsun giderilebilmesi amaçlanmıştır." denildi.

CİHAN
<< Önceki Haber CHP, terör sebebiyle ölenler ve yakınları için kanun... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER