CHP vekili Karabıyık: Vatandaş bir gecede zenginleşti mi?

CHP vekili Karabıyık: Vatandaş bir gecede zenginleşti mi?

CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Lale Karabıyık, şu ana kadar kişi başı milli gelir cari dolar fiyatıyla hesaplanırken, yeni yöntemde satın alma gücü paritesiyle, yani ülkeler arasındaki fiyat düzeyi farklılıklarını ortadan kaldırıp farklı para birimlerinin satın alma gücünün eşitlenmesiyle hesaplanmaya başladığını söyledi. Karabıyık, "Seçime üç hafta kala yapılmış bu değişiklik ve açıklanan yeni rakamlarla vatandaş zenginleştiğini mi sanacak? Yoksa bir sabah uyandığında cebindeki para artacak mı?" diye sordu.

Yazılı bir açıklama yapan Karabıyık, yeni açıklanan kişi başına düşen milli gelir rakamını değerlendirdi. Bu açıklamanın yapılma tarihini eleştiren Karabıyık, "10 Ekim'de yaşanan insanlık dışı katliamın acıları henüz dinmemişken, yaralarımızı sarmaya çalışırken, hükümet büyük bir kıvraklıkla seçime üç hafta kala kişi başına düşen milli gelirin yıllardır hesaplanan yöntemini değiştirdi. Bu yöntem değişikliği, 2015 yılı itibariyle 9.081 dolara düşmüş kişi başı geliri, bir günde 19.500 dolara fırlattı. Aslında bir önceki yılın ortalamasına göre yüzde 12.9 düşmüş olan kişi başı milli gelir, bir hamleyle yüzde 2.3 artmış gibi gösterildi." eleştirisinde bulundu.

CHP'nin ekonomistlerinden Lale Karabıyık, bu değişikliğin yeri ve zamanının yanlışlığının altını çizerek "Seçime üç hafta kala yapılmış bu değişiklik ve açıklanan yeni rakamlarla vatandaş zenginleştiğini mi sanacak? Yoksa bir sabah uyandığında cebindeki para artacak mı?" diye sordu. CHP'li vekil, şu ana kadar kişi başı milli gelir cari dolar fiyatıyla hesaplanırken, yeni yöntemde satın alma gücü paritesiyle, yani ülkeler arasındaki fiyat düzeyi farklılıklarını ortadan kaldırarak farklı para birimlerinin satın alma gücünü eşitleyerek hesaplanmaya başladığını ifade etti.

"Yani, moral bozucu ekonomik durumdan kurtulmak için bundan sonra kişi başı milli gelir, cari dolar fiyatıyla değil, doların Türkiye'deki satın alma gücü paritesiyle hesaplanacak. Ve böylece vatandaşımız bir gecede 10bin dolar zenginleşmiş oldu." diyen Karabıyık, aslında çoğu ülkenin hem piyasa fiyatlarıyla hem de satın alma gücüne göre milli gelirini hesaplayıp ikisini de yayınladığını vurguladı. Karabıyık, açıklamasında şu değerlendirmelere yer verdi: "Türkiye'de maalesef seçime üç hafta kala hesapta yöntem değişikliği yapıyor. Bunun nedeni ise 2015 yılı için 850 milyar dolar olarak öngörülen milli gelirin, ortalama 1 dolar = 2.74 kurundan hesaplandığında 703 milyar dolara gerilemiş olması. İşte bu başarısızlığı göstermemenin en güzel yolu bir gecede yöntem değiştirmekten geçiyor. Yorumu ve değerlendirmeyi vatandaşlara bırakıyorum."
CİHAN
<< Önceki Haber CHP vekili Karabıyık: Vatandaş bir gecede zenginleşti mi? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER