CHP'den MHP'ye üstü kapalı koalisyon çağrısı

Demokratik kurum ve kuralların “restorasyonu” kapsamında CHP'den MHP''ye çağrı geldi.

CHP'den MHP'ye üstü kapalı koalisyon çağrısı

Koalisyon çalışmalarını AKP iktidarı döneminde yıpratılan demokratik kurum ve kuralların “restorasyonu” kapsamında yürüten CHP'den MHP lideri Bahçeli'ye çağrı geldi.

Bugün'den Ezelhan Üstünkaya'nın haberine göre, parti sözcüsü Haluk Koç, ‘Alayına’ kelimesini sıkça kullanan Bahçeli'ye isim vermeden “Alayına karşıyız tavrıyla Türkiye bir yere varamaz” göndermesinde bulundu. Koç, “Makul bir süre için makul ve sağlam bir protokolle AKP tahribatını giderecek restorasyon dönemi için bir araya gelebilmeliyiz” dedi.

CHP'nin 'Restorasyon süreci' adını verdiği koalisyon çalışmaları aralıksız sürerken CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, konuşmalarında 'Alayına' kelimesini sıkça kullanan MHP lideri Devlet Bahçeli'ye isim vermeden gönderme yaptı. "Bugan, ‘Alayına karşıyız' tavrıyla Türkiye bir yere varamaz" ifadesini kullanan Koç, AKP tahribatını giderecek restorasyon dönemi için bir araya gelinmesi gerektiğini söyledi.

TEK ADAM DÖNEMİ BİTTİ

Ankara milletvekili seçilen CHP Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü Haluk Koç, ilçelere teşekkür ziyaretlerinde bulundu. Koç, buralarda yaptığı konuşmada, AKP'nin artık tek başına iktidar olmadığını, her şeyi belirleyen "tek adam sivil darbesine geçit verilmediği"ni söyledi. Halkın seçimlerde muhalefete de ayrı bir görev yüklediğini ifade eden Koç, şunları kaydetti:

"Milletimiz, demokratik yolla, seçim sandığıyla AKP'yi iktidardan düşürmüş, AKP dışındaki üç partiye de yüzde 60 oranında oy çoğunluğu vermiştir. Biz bu yüzde 60'ın içinde, kendi payımıza düşen mesajı aldık, bunu değerlendiriyoruz. Sorumluluğumuzun gereğini yapmaya hazırız. Elbette halk, 'AKP'den 13 yılın hesabının sorulmasını, yapılan yolsuzluk ve hırsızlıkların yanlarına kalmamasını ve gelir uçurumunun düzeltilmesini' talep etmiştir. Millet yüzde 60 oy alan partilere bir mesaj, bir sorumluluk, görev verdi. Biz CHP olarak bu mesajı aldık. Ancak muhalefetteki diğer siyasi partilerin de bunu alıp değerlendirmesi gerekir. 'Alayına karşıyız' tavrıyla Türkiye bir yere varamaz.

Makul bir süre için makul ve sağlam bir protokolle AKP tahribatını giderecek, bir restorasyon dönemi için bir araya gelebilmeliyiz. İyi bir protokolle AKP’nin 13 yılda yargıda, adalette, Milli Eğitim’de, İçişleri’nde, dış politikada yaptığı tahribatları giderip restore edecek bir işbirliğini hayata geçirebiliriz. Türkiye bu yeni tabloda yargı, içişleri, Milli Eğitim, Dışişleri gibi alanlara; TRT, RTÜK, AA gibi kurumlara çekidüzen verme; iktidarın sopası olma konumundan kurtarma şansına sahiptir ve bunu değerlendirmelidir."

ÇÖZÜMÜN ADRESİ OLACAĞIZ

CHP'nin hükümet kurma seçeneklerinin önemli bir unsuru haline geldiğini belirten Koç, "Parti olarak demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla işlemesi için CHP olarak sorumluluk üstlenmeye ve çözümsüzlüğün adresi olmamaya kararlıyız" ifadesini kullandı.

"YOLSUZLUK YAPANLA BİR ARADA OLAMAYIZ"

Hırsızlık, yolsuzluk yapanla bir arada olamayacaklarının altını çizen CHP Genel Başkan Yardımcısı Koç, "Elbette uğursuzun sofrasına oturmayız" dedi. "Ancak geçmişte 1995-1999 arası dönemde üzerimize yapıştırılan ve haksız yere bedel ödetilen bir konuma da düşmeyiz" diyen Koç şunları söyledi: "Ondan ders çıkardık. CHP çözümsüzlüğün adresi olmayacaktır. Kimse unutmasın ki bu seçimde tilkiye kümes vekaleti verilmemiştir. Milletimiz, 'üç kez oldu; ama bu kez tilkiyi kümese vekil tayin etmiyorum' demiştir. Yeni bir iktidar, yeni bir dönem, yeni bir seçenek ortaya koyabilme tablosu vardır. Bu yeni tabloyu iyi okumak ve bu fırsatı iyi değerlendirmek gerekir. Türkiye'de bir aşama geçilmiştir, bir korku dağıtılmıştır. Bir eşik geçilmiş, bir basamak aşılmıştır. Artık asla geriye dönüş olmayacaktır."

TEMASLAR 7/24 DEVAM EDİYOR

Ankara'da hükümet kurmaya ilişkin gayriresmi görüşmeler, gece gündüz hız kesmeden devam ediyor. Alınan bilgiye göre, AKP ile CHP arasında, hafta sonu dahil gece geç saatlere kadar gayriresmi temaslar sürdü. İki parti kurmayları, masaya oturma sürecinde öne sürülecek koşullarla ilgili nabız yokladı. CHP, yolsuzlukla mücadele konusundaki hassasiyetini dile getirdi. CHP ayrıca, AKP'nin "kırmızı çizgisi" olarak kamuoyuna yansıyan "İçişleri, Adalet ve Milli Eğitim Bakanlıkları verilmeyecek" ön koşullarına itiraz etti.

MHP'Yİ İKNA GÖRÜŞMELERİ

CHP, HDP destekli CHP-MHP koalisyon formülü için MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi ikna görüşmelerini de sürdürüyor. MHP kanadına, "Süresi protokolle belirlenecek restorasyon hükümeti" önerisi iletildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün (pazartesi) başkanlık edeceği Parti Meclisi'nde (PM) PM üyelerini dinleyecek. MYK, PM'den koalisyon görüşmelerini yapacak heyetin belirlenmesi konusunda yetki alacak. Kılıçdaroğlu daha sonra, ayrıca milletvekilleri ile de bir araya gelecek.
<< Önceki Haber CHP'den MHP'ye üstü kapalı koalisyon çağrısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER