Çiçekte teşvik yanlışı: Üretim merkezlerine yok, üretmeyen yerlere var

Çiçekte teşvik yanlışı: Üretim merkezlerine yok, üretmeyen yerlere var

Türkiye'ye yıllık 85 milyon dolar ihracat geliri kazandıran süs bitkileri sektörü, yanlış teşvik sistemi ile işçi sorunu yaşıyor. Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, Türkiye'nin kesme çiçek üretim alanlarının başını Sakarya, İzmir ve Antalya'nın çektiğini, ancak devletin, üretimin olmadığı doğu ve güneydoğu illerine teşvik verdiğini söyledi. Bu yanlıştan dönülmesini isteyen Bağdatlıoğlu, bir diğer sıkıntılarının da işsizliğin yüzde 12'ye dayandığı ülkede, vasıfsız bile olsa, işçi bulamamak olduğunu ifade etti.

Türkiye'de kişi başı çiçek tüketiminin artarak 1 dolardan 5 dolara yükseldiğini, rakamın İstanbul'da 20 dolara kadar çıktığını ifade eden Osman Bağdatlıoğlu, İsviçre'de rakamın 90 Euro olduğuna işaret etti. Türkiye'nin 85 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmesine karşın burada da yapacağı daha çok iş olduğunu anlatan Bağdatlıoğlu, yılda milyarlarca dolarlık çiçek ithal eden Hollanda, Almanya, Rusya gibi ülkelere Türkiye'den 10'ar milyon dolar ihracat yapılmasının bir eksiklik olduğunu ifade etti. Bağdatlıoğlu, "Almanya 2 milyar dolar kesme çiçek alıyor. Rusya 1,5-2 milyar dolar arasında alıyor. Çevremizde 4 saatlik uçuş mesafesindeki alanlarda milyar dolarlarca çiçek ithalatı yapılırken, 10'ar milyon dolar satıyorsak bu Türkiye'nin eksikliği." değerlendirmesinde bulundu.

TEŞVİKLER YANLIŞ

Türkiye'nin, özellikle kıyı bölgelerinin, çiçek üretimi için uygun iklime, güneş ve termal gibi doğal ve maliyetsiz enerji kaynaklarına sahip olduğuna değinen Bağdatlıoğlu, buralarda oluşturulacak organize tarım alanlarıyla üretimde büyük sıçrama yapılabileceğini kaydetti. Ancak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yanlış teşvik politikası uyguladığını ifade eden Osman Bağdatlıoğlu, üretimin olmadığı doğu ve güneydoğu illerine teşvik verildiğini söyledi. "Teşvikler üretim alanının dışındaki bölgeler." diyen Bağdatlıoğlu, bunun uygun olmayan soğuk yerlere yatırım yapılmasına, üretime uygun ortam oluşturabilmek için yurt dışından teknoloji transferine ve bedava kaynaklar yerine pahalı enerji kaynaklarına para harcanmasına neden olduğuna dikkat çekti. Bağdatlıoğlu, yatırım desteği şeklindeki teşviklerin, iklim koşullarının ve üretim alanlarının uygun olduğu yerlerin yanı sıra organize tarım alanları oluşturmak için verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

İŞÇİ BULAMIYORUZ

Sektörlerindeki önemli sıkıntılardan birinin de çalışacak insan bulamamak olduğunu söyleyen Bağdatlıoğlu, kalifiyesiz de olsa işçi bulamadıklarından yakındı. İstihdam ettikleri kişilere ücretsiz ev, bedava elektrik ve su gibi imkanlar sunmalarının da çözüm olmadığını dile getiren Bağdatlıoğlu, bir umut olarak görülen Suriyelilerin ise verimsiz olduğunu, yarardan çok zarar verdiklerini anlattı. Çalıştıracak işçi bulamadıkları için kendi işletmesinde bu yıl üretim alanını yüzde 20 küçültmek zorunda kaldığına değinen Bağdatlıoğlu, tarım üreticisinin önündeki en büyük problemlerden birinin de arazi bulunamaması olduğunu sözlerine ekledi. CİHAN
<< Önceki Haber Çiçekte teşvik yanlışı: Üretim merkezlerine yok,... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER