Çiller'in danışmanı Bican: Darbe bekleniyordu ama olmadı


28 Şubat sürecinde, hükümeti devirmeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla 103 kişi hakkında açılan davanın 79. duruşması sona erdi. Dönemin Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller'in basın danışmasını Mehmet Bican, Çiller'in Batı Çalışma Grubu'ndan haberi olduğunu söyledi. Bican, görev yaptığı dönemde Tansu Çiller'e 'darbe bekleniyordu ama olmadı' şeklinde beyanda bulunduğunu anlattı. Bican ayrıca, Tansu Çiller'in o dönem ki söylemleri ile şimdi söylemleri arasında fark olduğunu ve Çilleri'i anlamakta zorluk çektiğini söyledi.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Çetin Doğan ve Çevik Bir başta olmak üzere çok sayıda sanık, sanık avukatları, müşteki avukatları ve izleyiciler katıldı. Daha önce huzurda tanık olarak dinlenilmesine karar verilen dönemin Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller, sağlık mazereti bildirerek duruşmaya katılmadı. Bugün ki duruşmada ise Tansu Çiller'in basın danışmanı Mehmet Bican'ın tanık sıfatı ile ifade verdi.

BİCAN: BU ÜÇ İSİM TÜRKİYE'DE DARBE İDDİALARINI YAYMAYA BAŞLADILAR

'28 Şubat'ta Devrilmek' adı ile dönemi anlatan bir kitabı olduğunu aktaran Mehmet Bican, parti içindeki muhalefetin Çiller'i bitirmeye çalıştığını ileri sürdü. Tansu Çiller'in asker ile diyaloğunu çok iyi yürüttüğünü kaydeden Bican, "Tansu Çiller'e, başta Cavit Çağlar, Hüsamettin Cindoruk ve Mesut Yılmaz başta olmak üzere çok kişi muhalefet yaptı. Bu üç isim Türkiye'de darbe iddialarını yaymaya başladılar. Her gün ülke darbe bekleyen bir konuma geldi." ifadelerini kullandı.

"MGK, KARARLARININ İMZALANMASI İÇİN NECMETTİN ERBAKAN'IN ARKASINDAN KOŞTU"

Mahkeme başkanının "Tansu Çiller'e bu sanıklar tarafından tehdit veya baskı yapıldı mı? Çiller'in Batı Çalışma Grubu'ndan haberi var mıydı?" sorusunu Bican şu şekilde cevap verdi: "Çiller'in Batı Çalışma Grubu'ndan haberi vardı. Genelkurmay Başkanlığı'nda yapılan seminerleri takip etmesi için beni görevlendirdi. Çiller, hiçbir şekilde asker ile arasını bozmak istemedi. Tehdit veya baskıya tanık olmadım, bilmiyorum. MGK, kararlarının imzalanması için Necmettin Erbakan'ın arkasından koştu."

"DARBE BEKLENİYORDU AMA OLMADI"

Müşteki avukatlarının "Sizin Çiller'e 'Dün gece darbe bekleniyordu ama olmadı.' şeklinde bir sözünüz oldu mu ? sorusuna Mehmet Bican, "Evet oldu. Sürekli darbe söylentisi vardı. Herkes darbe bekliyordu." şeklinde cevap verdi. "Dün gece darbe bekleniyordu ama olmadı." sözlerinizde ki 'darbeyi kimlerden bekliyordunuz' sorusuna ise Bican, cevap vermedi.

"TANSU ÇİLLER'İ ANLAMAKTA ZORLUK ÇEKİYORUM"

Çevik Bir vekili avukat Ümit Kara'nın "Sizin anlattıklarınız ile Tansu Çiller'in bu dava kapsamında söylediği şeyler arasında fark var. Bunu nasıl izah ediyorsunuz?" sorusuna Bican, "Tansu Çiller, dün ne dediyse bugün tersini söylemeye başladı. Tansu Çiller'i anlamakta zorluk çekiyorum. Söylemleri tamamen birbiri ile çelişiyor. Benim anlattıklarım tamamen doğrudur." şeklinde cevap verdi.

Tansu Çiller, İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde verdiği ifadede, "28 Şubat bir darbedir. Geleneksel bir darbe gibi olmayabilir ama bu darbedir. Klasik anlamda bir darbe olmasa da özde bir darbedir." şeklinde beyanında bulunmuştu.

Bican'ın tanık olarak ifadesinin ardından mahkeme, yine tanıkların dinlenmesi için duruşmayı yarına erteledi.

CİHAN
<< Önceki Haber Çiller'in danışmanı Bican: Darbe bekleniyordu ama olmadı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER