Çin, Suriye'ye askeri güç göndermeyecek


Çin yönetimi, Suriye'ye askeri güç göndereceğine ilişkin haberleri yalandı.

Çin Dışişleri Bakanlığı SözcüHua Chunying, Pekin'den bugün düzenlenen olağan basın toplantısında, bazı medya organlarından çıkan ve Çin'in Suriye'ye askeri güç gönderdiği ya da göndereceği yönündeki soruyu yanıtladı.

Sözcü Hua, "O tür haberlerin farkındayız. Bildiğim kadarıyla Liaoning (Çin'in ilk uçak gemisi, eski adıyla Varyag), halen teknik testler ve askeri manevralar icra etme safhasında. Bunun dışında başka plan duymadım." diyerek başka detay vermedi.

Rusya'nın Suriye operasyonlarına destek için Çin'in Suriye'ye güç gönderdiği ya da göndermekte olduğu, Çin'in savaş gemileri veya uçak gemisi Liaoning'in Suriye'ye demirlediği iddiaları ortaya atılmıştı. Bu iddiaları ilk olarak Lübnan'da yayın yapan El-Masdar televizyonu duyurmuş ve Çin'in uçak gemisi Liaoning'in Tartus Limanı'nda olduğunu iddia etmişti. Bu iddialara ek olarak İsrail'in DEBKAfile adlı bir internet sitesinde de "Liaoning Şüveyş Kanalı'ndan geçti" haberi yer almıştı.

Ancak bu iddialara ilişkin Hua Chunying, kısa süre önce Cihan Haber Ajansı'nın sorularına verdiği yanıtta, söz konusu iddiaları yalanlamıştı.

Çin Savunma Bakanlığı da sözcü Hua'nın açıklamalarına ekleyecek bir şeyleri olmadığını duyurdu.

Çin medyası da söz konusu iddiaları ele almış ve bunların birer 'asılsız söylenti'den ibaret olduğunu vurgulamıştı.
Devlet medyasından Global Times gazetesi, yayımladığı baş yazıda, "Suriye'ye kaos getiren Çin değil ve Çin'in çabucak cepheye gidip, çatışmacı bir rol oynaması için hiçbir neden yoktur." denildi.

Çinli askeri uzmanlar, Liaoning'in şu an eğitim amaçlı kullanılacağını söylerken, Çin'in tam operasyonel bir uçak gemisine sahip olmasının zaman alacağını kaydediyorlar.

Çin Suriye'deki çözümün siyasi yollarla olmasını istiyor ve askeri müdahalenin Suriye krizini bitirmeyeceği uyarısında bulunuyor.

Öte yandan Dışişleri Bakan Yardımcısı Wang Chao, Ortadoğu bölgesindeki insani krizin hafifletilmesi için yeni insani yardım sunacaklarını söyledi. CİHAN
<< Önceki Haber Çin, Suriye'ye askeri güç göndermeyecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER