'Çin ve Hindistan'ın Ar-Ge harcamalarını arttırması Türkiye için önemli mesaj'


TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran, 600 üyelerinin Türkiye'deki 4 bin büyük kuruluşu temsil ettiğini söyledi. Bu kuruluşların Türkiye'nin önünde giden bir inovasyona bakış açılarının varlığına dikkat çeken Başaran, "Ama yeterli midir? Yeterli olmadığını çok net biliyoruz. Baktığımız zaman son 10 yıldır, katıldığımız her ortamda inovasyon üzerinde konuşan bir topluluk olmakla beraber Ar-Ge harcamalarımız gayri safi milli hasılanın hala yüzde 1. Onun için biz TÜSİAD olarak sırtımıza yaslanıp, üstümüze düşeni iş dünyasında yapıyoruz diyemeyiz." dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Adana düzenlediği Türkiye İnovasyon Haftası'nda 'STK'larda İnovasyon' konulu oturumda konuşan TÜSİAD Başkanı, geçmişte Avrupa ve Amerikalı şirketlerin Ar-Ge'deki yerini son yıllarda Asya'nın almasına yönelik çabalarına işaret etti.

'SANAYİDEKİ DÖNÜŞÜME ODAKLANMAK LAZIM'

Ar-Ge çalışmalarında halen Amerika ve Avrupa'nın ağırlıklı payı aldığını anlatan Başaran, Çin ve Hindistan'nın son yıllarda Ar-Ge harcamalarını yüzde 35–40 kadar arttırdığını dikkat çekti. Bunun Türkiye için son derece önemli bir mesaj olduğunun altını çizen Cansen Başaran, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'nin rekabet ettiği gelişmekte olan piyasalarda Ar-Ge harcamaları son derece önemli. Ar-Ge üzerinde çalışmamız lazım. Ar-Ge'nin fikri haklara gidip ticarileşmesi çok önemli. Çünkü ülkemizde yapılan bir çok Ar-Ge harcamaları ne yazık ki daha sonra fikri hakka dönüşüp, korumuyor. TÜSİAD'ın bu konuda çalışmaları olmakla beraber, daha büyük düşünerek, endüstrideki dönüşüme odaklanmaya karar verdik. Türkiye aslında endüstride bundan önceki üç tane dönüşümü yeteri kadar yakalayamamış bir toplum. Onun için şu anda Avrupa'da Almanya gibi sanayinin merkezi olan bir ülke bile sanayi dört sıfır gibi son dijitalleşmeden sonra, bunu merkeze alarak çok ciddi dönüşüm programında çalışıyor. Dolayısı ile bizde 2015–2016 programımızın merkezine dijital dönüşümü içine alan, sanayideki dönüşüm 4.0 projesini aldık. Sanayideki dönüşüme odaklanmak lazım. TÜSİAD bu konuda üstüne düşen liderliği yapacak."

"İNOVASYONUN BAŞ DÜŞMANI DAR KALIPLARA SIKIŞMIŞ DEĞİŞMEYE AÇIK OLMAYAN DÜŞÜNCE YAPISIDIR"

TÜSİAD'ın 2015–2016 programına girişimciliği ana bir tema olarak ele aldığını açıklayan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı, gençleri daha çok işin içine sokarak, bilgi birikimlerini yeni nesillerle nasıl paylaşabileceklerine ilişkin bir kaç proje hazırladıklarını vurguladı. İnovasyonun baş düşmanının dar kalıplara sıkışmış değişime açık olmayan düşünce yapısı olduğunu ifade eden Cansen Başaran, sözlerini şöyle tamamladı: "Kurumlarımız inovasyon için merkezler kuruyor. Bir çok yatırım yapıyor. Bütün bunlardan sonra niye hala yüzde birlere takılıyoruz? Zaman zaman devlette bundan şikayetçi, bir sürü teşvik veriyoruz; ama neticeye ulaşmıyoruz, diye... Bence eğitim sistemine dönmemiz gerekiyor. Aileden başlayarak, ilköğretim, yüksek öğretim; bütün eğitimdeki zinciri; burada TÜSİAD'ın bu yaptığı bir çok çalışma var. Ama sistemi çok önemsiyoruz. Fen, matematik bizim düşünce yapımız için son derece önemli. Onun için bu konuda yaptığımız çalışmalar var. Bunları Türkiye'nin rekabet gücü ve yeni nesillere çok daha iyi bir Türkiye bırakmak için... Bunun üzerine Bir Gençlik Platformu kuralım, dedik. Gençlerimizi TÜSİAD'ın yaptığı bütün çalışmalara, onların istediği bir modelle bağlayalım. Bunun için İstanbul'da bir çalıştay yaptık. Bütün bu çalıştayları mayıs ayına kadar bitirip, ondan sonra gençlerin istediği modelle, yönetim kurulu ile birlikte projelerimizde aktif çalışacak, genç, dinamik; hem TÜSİAD inovatif olarak besleyecek, hem de TÜSİAD'taki bilgi birikimini aktaracak bir gençlik platformu heyecanı içindeyiz. İkinci olarak 'Bu gençlikte iş var' projesi. Şu anda bütün projeleri toplama aşamasındayız. Genç arkadaşlarımıza buradan çağrı yapıyorum: Bir fikriniz varsa, o fikri alın TÜSİAD'a gelin. TÜSİAD bu fikirlerle sizi daha ileri aşamaya getirecek, süreçler üzerinde bir sene içinde size destek verecek. Finalde kazanan arkadaşlarımızı ödüllendireceğiz. İnovasyon kurumlarda beli bir oda tahsis edilerek, beli bütçeler konularak olmuyor. Mutlaka açık fikir, fikirleri öldürmeyen bir kurumsal yapı; bu sadece toplumsal olarak değil, kurumlarımızda da farklı fikirleri öldüren çok kısıtlayıcı organizasyon yapılarımız var. Bu yapılarımızı aşamasak biz inovasyon için istediğimiz bütçeleri, teşvikleri verelim; bu eğitim sistemini ve düşünce yapısını değiştirmezsek, herhalde yine gerilerde kalacağız."

Hürriyet gazetesi köşe yazarı Vahap Munyar'ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Tarkan Kadooğlu'da birer sunum yaptı.
CİHAN
<< Önceki Haber 'Çin ve Hindistan'ın Ar-Ge harcamalarını arttırması... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER