Çıtırık: Ükenin öncelikle hukuk devletini çalıştırma zorunluluğu bulunmakta

Çıtırık: Ükenin öncelikle hukuk devletini çalıştırma zorunluluğu bulunmakta

Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, ülkenin son derece sıkıntılı günlerden geçtiğini ifade etti. Toplumsal barışın bırakın yeniden tesis edilmeyi; huzurun artık cümlelerde kaldığını belirten Çıtırık, her alanda ciddi istikrarsızlıkların yaşandığına dikkat çekti. Terör olaylarının sıradanlaştırıldığı, kanıksandığı; kanın ve gözyaşının artık ana haberleri oluşturduğunu dile getiren Çıtırık, en son vahşet niteliğindeki Ankara katliamıyla bu durumun zirve yaptığını kaydetti.

Adana Barosu'nun Seyhan Oteli'nde düzenlenen 2015–2016 staj eğitim yılı açılış töreninde konuşan Çıtırık, "Türkiye'nin her zamankinden daha fazla birlik ve beraberliğe ihtiyacının bulunduğu -kuşkusuz- doğrudur. Ama ülkenin öncelikle yargısını dizayn etmesi ve hukuk devletini çalıştırmak zorunluluğu bulunmaktadır." dedi.

Yargının hiç bir siyasi iktidarın elinde 'sindirme ve güç gösterisi yapılacak' bir organ haline getirilmemesi gerektiğinin altını çizen Çıtırık, şunları kaydetti: "Yargı kimseyi ötekileştirmemli; muhalif olarak görülenleri, farklılıkları taşıyanları sindirebilmenin ve ortadan kaldırabilmenin; rejim ve iktidar mücadelesinin aracı haline getirilmemelidir. Yargının görevi Anayasa'da belirtilmiştir. Ama artık yargıyı dağıtanların kendi içerisinde ayrıştırıldığı, 'bizden olan, olmayan', çeşitli örgütlenmeler ve yaftalanmalarla adlandırıldığı bir süreçten geçilmektedir. Toplumun adalete olan güven duygusu yüzde 15,20'lere inmiştir. Adalet dediğimiz bu ulvi makamın, adliyelerde dağıtılmadığına inanan; kendi güceyle, zor kullanmak veya çeşitli aracılar kullanmak suretiyle yargının görevinin artık devredildiğini de gözlemlemekteyiz."

Organizasyonda stajer avukatlar ise adliyelerde karşılaştıkları sorunları konu alan mini tiyatrosu ilgiyle izlendi.
CİHAN
<< Önceki Haber Çıtırık: Ükenin öncelikle hukuk devletini çalıştırma... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER