"İstihbaratı cemaatle mücadeleye indirgeyip cadı avı yapanlar hesap vermeli"


CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, partilerinin hazırladığı Suruç raporuna yazılanların bugün Türkiye'nin ana gündem maddesi olarak konuşulduğunu belirterek, "Elimizde MİT yok, JİTEM yok, istihbarat daireleri yok. Milletvekili yollayıp tespit ettiğimiz bilgiler, bugünkü cinayeti engelleyebilecek boyuttalar. MİT'i, JİTEM'i, polis istihbaratı, sadece ve sadece bir inanç grubuyla, bir cemaatle mücadele noktasına indirgeyip orada cadı avı yapanlar, milletvekili aday listeleri için onu kullananlar, bugün bu istihbarat zaafiyetinin ve bu güvenlik zaafiyetinin hesabını vermek durumundalar." dedi.

'MECLİS TOPLANIP KOMİSYON KURULMALI'

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Özel, terör ve terörle mücadeleden doğan zararların karşılanması hakkındaki kanunun iyileştirilmesi için kanun teklifi hazırladıklarını ifade etti. Bu yönde CHP Genel Başkan Yardımcıları Sezgin Tanrıkulu ve Veli Ağbaba ile kendisi tarafından hazırlanan teklifin Meclis Başkanlığı'na sunulduğunu dile getiren Özel, mevcut kanunun yeterli olmadığını belirterek, "Hazırladığımız teklif; Terörle Mücadele Kanunu kapsamında tanınan istihdam hakkının genişletilmesini amaçlıyor. Terör ve terörle mücadele kanununda terör mağdurlarına bağlanan aylık 800 TL'lik paranın üç katına çıkarılarak 2 bin 400 TL olmasını, 29 bin olan tazminatın da yine üç katına çıkarılarak 87 bin olmasını talep ediyoruz. Ankara saldırısında hayatını kaybedenlerin iki yakınına iş istihdamı ve sakat kalan terör mağdurlarına da iş istihdamı yaratılmasını talep ediyoruz. Söz konusu Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Kanunu'nun genişletilmesi için verdiğimiz teklifin hayata geçmesi için bir an önce Meclis'in toplanarak bir komisyon kurması gerekiyor." diye konuştu.

Söz konusu kanun teklifin bir an önce hayata geçmesi için bir komisyon kurulması gerektiğini vurgulayan Özel, bunun için Meclis'in bir an önce toplanması gerektiğini söyledi. Bu konuda üç siyasi parti AK Parti, MHP ve HDP'nin grup başkanvekillerine teklif götüreceklerini ifade eden Özel, 1 Kasım'ı beklemeden bu sorunun çözülmesinin herkesin boynunun borcu olduğunun altını çizdi. Özel, "Beklemek olayın soğuması anlamı taşır. Milletvekilleri bir gün Ankara'ya gelerek, bir günlerini ayırarak terör mağdurlarına verilecek haklarda iyişleştirme yapılabilir." şeklinde konuştu.

ÖNLEYİCİ GÖZALTIYI TWEET ATANLAR İÇİN KULLANIYORLAR

CHP tarafından hazırlanan Suruç raporunu hatırlatan Özel, 21 kişilik canlı bomba listesini fotoğraflarıyla birlikte gösterdi. Suruç raporunda bu bombacıların adreslerine kadar bahsedildiğini belirten Özel, "21 kişilik listede anlaşılan o ki elimize bir kalem alacağız veya sayın Davutoğlu eline bir kalem alacak Yunus Emre'yi ve Ömer Deniz Dündar'ın üzerini işaretleyecek ve liste 19'a düşmüş olacak. Kendisinin ifadesiyle biz diğer 19 kişinin Türkiye'nin herhangi bir yerinde, herhangi bir kalabalıkta gençlerimizi öldürmesini bekleyeceğiz. Çünkü bombayı patlatmadan Yunus Emre Alagöz için herhangi bir işlem veya buradaki bombacılar hakkında herhangi bir işlem yapılabilemeyeceğini, buranın hukuk devletini ve bunun hukuk çerçevesinde mümkün olmadığını söylüyor sayın Başbakan. Biz bu tutumu anlamıyoruz, kınıyoruz. Önleyici gözaltıyı tweet atanlar, slogan atanlar için yapanlar, bombacıda fiilin gerçekleşmesini yani iki ucun birleştirelim bombanın patlamasını, yani yüzlerce ananın ve 78 milyonun yüreğinin yanmasını beklemektedirler." Özel, Başbakanın bu ifadeleri düzeltip özür dilemesi gerektiğini vurguladı.

'CUMHURBAŞKANI İÇİN KURULAN GÜVENLİK ŞERİDİNE BUGÜN DEĞİL O GÜN İHTİYAÇ VARDI'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün saldırının meydana geldiği Ankara Tren Gar'ının önüne giderek karanfil bıraktığı sırada oluşturulan güvenlik şeridini eleştiren Özel, bu karanfilin önemli olduğunu belirterek, "Ancak o güvenlik şeridine bugün ihtiyaç yoktu, o güvenlik şeridine o gün ihtiyaç vardı. O güvenlik şeridini o gün çekip gelenleri arasaydınız gerekli istihbaratları değerlendirseydiniz size verilen bilgileri değerlendirseydiniz tedbir alsaydınız bugün o güvenlik şeridine ihtiyaç yoktu. Cumhurbaşkanı için oraya güvenlik şeridi çekenler, çekmedikleri güvenlik şeridinin hesabını bu kamuoyuna ve kendi vicdanlarına vermek durumundadırlar." dedi.

'ESAS AÇIK, İLGİLİ BAKANDA Kİ VİCDAN, İZAN VE AKIL AÇIĞIDIR'

Suruç raporuna yazılanların bugün Türkiye'nin ana gündem maddesi olarak konuşulduğunu dile getiren Özel, "Elimizde MİT yok, JİTEM yok, istihbarat daireleri yok. Milletvekili yollayıp tespit ettiğimiz bilgiler, bugünkü cinayeti engelleyebilecek boyutta. MİT'i, JİTEM'i, polis istihbaratı, sadece ve sadece bir inanç grubuyla, bir cemaatle mücadele noktasına indirgeyip orada cadı avı yapanlar, milletvekili aday listeleri için onu kullananlar, bugün bu istihbarat zaafiyetinin ve bu güvenlik zaafiyetinin hesabını vermek durumundalar." ifadelerini kullandı.

Saldırı sonrası Ankara İl Emniyet Müdürü ve bazı daire başkanlarının görevden uzaklaştırılmalarıyla ilgili Özel, görevlerinin bürokratların görevden alınmasını istemek olmadığını kaydetti. Soma'da da istifa mekanizmasının işlemediğini hatırlatan Özel, güvenlik açığının olduğunun bugünkü görevden almalarla artık hükümetin de kabul ettiğini söyledi. "Ama esas açık, ilgili bakanda ki vicdan, izan ve akıl açığıdır." diyen Özel, İçişleri ve Adalet Bakanının istifa etmesi gerektiğini, etmemeleri halinde ise derhal azledilmeleri gerektiğini vurguladı. Bu işin takipçisi olacaklarının altını çizdi.

'BAKANLARIN YÜCE DİVANA GÖNDERİLMESİ DE GÜNDEMİMİZDE'

Bir başka soru üzerine Meclis'in esas hesap sorma komisyonunun soruşturma komisyonu olduğuna dikkat çeken Özel, 1 Kasım sonrası soruşturulacak konuların başında iki seçim arasında yaşanan bu terör hadiseleri olacağını belirtti. Araştırma Komisyonu kurulabileceğini de dile getiren Özel, bakanların istifa etmediğini ifade ederek soruşturma komisyonu kurulup bakanların Yüce Divan'a gönderilmesinin de gündemlerinde olduğunu kaydetti. Olayı bütün olarak ele alıp konuyu Meclis ve kamuoyu gündemine taşıyacaklarını vurguladı.

Konya'da milli maç sırasında yapılan saygı duruşunu da hatırlatan Özel, saygı duruşu sırasında yuhalama, protesto sesleri ve arkasından atılan bir takım sloganların bu ülkeye ve bu ülkenin insanına yakışmadığının altını çizdi. Bu atmosferi oluşturan siyasi iktidar, birinci derecede bundan sorumlu olduğunu belirten Özel, kutuplaştırmayı azaltacak adımların atılması gerektiğini söyledi. CİHAN
<< Önceki Haber "İstihbaratı cemaatle mücadeleye indirgeyip cadı avı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER