Çocuklar yazarak daha çabuk öğreniyor

Çocuklar yazarak daha çabuk öğreniyor

Çocukların yazma yeteneğinin geliştirilmesinde anne ve babaya büyük işler düştüğünü dile getiren Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Başkanı ve Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Özcan Palavan, çocukların yazarak daha çabuk öğrendiğini söyledi.

Çocuklarda okuma ve yazma alışkanlığını kazandırabilmek için ailenin model olması gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Palavan, "Ailenin, çocuğun yanında yazma ve okuma saatleri düzenleyip sosyal öğrenmeyi tetikleyecek şeylere yönlendirirse gazete ve dergi okumayı seven bir çocukla karşılaşabilir." dedi.

'ALIŞVERİŞ LİSTESİNİ ÇOCUĞUNUZLA BİRLİKTE HAZIRLAYIN'

Çocukların 4-5 yaşlarında gördükleri her şeyi sorgulamaya başladığını söyleyen Palavan, şunları kaydetti: "Mesela sorduklarını yazmayı bir yere yazalım öyle soralım. Çocuk o zaman söylediklerinin yazıldığını anlar ve merak edip yazmayı öğrenmeye başlar. Alışveriş listesi hazırlarken çocuğunuzu da yanınıza alarak birlikte hazırlayın. Çocuğunuzun arkadaş çevresi yazar çizer bir takımdan oluşursa çocuğunuz da yazmayı çizmeyi sevecektir. Çocuk yazmayı sevdiğinde sigara içmek, alkol kullanmak yerine bir gazeteye yazı göndereyim yazım yayınlansın hevesi doğacaktır. Bazı çocuk dergilerinde okumaya ve yazmaya teşvik edici bölümler vardır. Çocuklarınız o dergi ve gazetede yayınlanacak yazıları hazırlayıp kendi yazılarının yayınlandıklarını gördüklerinde mutlu olacaklardır."

Yazı yazımında kurşun kaleminin önemine değinen Palavan, "Çocuğunuza kalem alırken kendinize de kalem almalısınız. Çünkü baba kalemim bitmiş, kalem almaya gidiyorum dediği zaman çocuk da heveslenerek bana da al diyecektir. Günlük tutma alışkanlığı da çocuğa yazmayı sevdirecektir. Çocuğunuzu eğik el yazısına teşvik etmek istiyorsanız teknolojiden de faydalanarak ona el yazısı yazdırın, fotoğrafını çekin, bu şekilde mail attırarak çocuğu sanal alemde de yazmaya teşvik edin." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Çocuklar yazarak daha çabuk öğreniyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER