Davutoğlu: Türkiye güvenlik güçlerinden hiçbir unsur Suriye içinde değil


Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Şu anda Türkiye güvenlik güçlerinden hiçbir unsur Suriye içinde değildir. Türkiye, Suriye halkının yanındadır ancak Suriye'de hiçbir zaman işgalci olmamıştır." dedi.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de resmi temaslarda bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyük ile bir araya geldi. Davutoğlu, Ukraynalı mevkidaşı Arseniy Yatsenük ile ikili görüşmesi akabinde ortak basın toplantısı düzenledi. İki başbakan, ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

Bir basın mensubunun Rusya'nın Halep'e saldırılarının devam edeceği yönündeki açıklamaları sorması üzerine Davutoğlu, "Bu açıkça Rusya'nın niyetlerinin tezahürüdür. Bildiğiniz gibi Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararı gereği insanı yardımların ulaşması ve ateşkesin sağlanması gerekiyordu ama son Cenevre görüşmelerine kadar bu gerçekleşmedi ve Cenevre görüşmeleri maalesef başarısızlıkla sonuçlandı. Bu o günden bugüne de Suriye'de, Rusya hava saldırılarını Halep, Azez'e yöneltti. Türkiye ile Halep arasındaki insani lojistik koridorunu, rejim güçleri ve YPG ile birlikte kapattı. Münih'te varılan anlaşmaya rağmen bu açıklamanın yapılması da açık bir şekilde Rusya'nın niyetinin açık ateşkes ya da barış değil daha çok sivil öldürerek, daha çok katliam yaparak Suriye rejimini yaşatmak olduğunu gösterdi. Rusya'nın yaptığı bu açıklama karşısında uluslararası toplumun vereceği tepkiyi takip edeceğiz." diye konuştu.

Suriye halkının katledilmesinin uluslararası topluma büyük bir vebal yüklediğini ifade eden Davutoğlu, Türkiye'nin her halükarda ve her şartta Suriyeli, Halepli kardeşlerinin yanında olacağını ve onlara insani yardım göndermeye devam edeceğini belirtti.

Davutoğlu, "Alanda Rusya'nın piyonu gibi davranan YPG, PYD güçleri Azez'e saldırılarına devam ederse, mülteci akınına sebebiyet verirlerse onlara da en kararlı şekilde mukabelede bulunacağız. Rusya bu açıklama ile Münih anlaşmasının içini boşaltmıştır." dedi.

Başka bir soru üzerine de Davutoğlu, Rusya'nın saldırgan ve yayılmacı bir politika izlediğini vurguladı. Davutoğlu, "Bugün aslında üç ülke toprak bütünlüğü konusunda Rusya'nın tehdidi altındadır, Gürcistan, Ukrayna ve Suriye... Ve aslında Ermenistan'a verdiği destek dolayısıyla Azerbaycan'ın da toprak bütünlüğü de fiilen Rusya'nın tehdidi altında... Uluslararası toplumun her zaafı Rusya tarafından istismar edildi." diye konuştu.

Davutoğlu, Kırım'da açık insan hakları ihlali söz konusu olduğunu kaydederek, şöyle devam etti: "Buradan bir kez daha şunu ifade etmek isteriz ki Rus yetkililere, Sovyetler Birliği dönemi 25 yıl önce bitmiştir. Bu dönemi tekrar canlandırmaya çalışmak Rusya için de olumlu sonuçlar, hayırlı sonuçlar doğurmaz. Birleşmiş Milletler'deki veto kartına güvenerek bu tür maceralara yönelmek Rus halkının da benimsemeyeceği bir husustur."

Bir gazetecinin sorusu üzerine de Davutoğlu, "Şu anda Türkiye güvenlik güçlerinden hiçbir unsur Suriye içinde değildir." dedi. "Türkiye, Suriye halkının yanındadır ancak Suriye'de hiçbir zaman işgalci olmamıştır." diyen Davutoğlu, "Suriye'de 2 kategoride yabancı savaşçı vardır. Birisi rejime destek veren, işgalci olarak Suriye'ye asker gönderip halkı bombalayan Rusya ve fiilen orada asker bulunduran İran'dır. Diğerleri ise paramiliter güçler, DAEŞ'e destek veren teröristler, yabancı savaşçılar ve rejime destek veren Hizbullah ile aşırı Şii örgütlerdir. Suriye rejimi bilmeli ki halkını bombalatan hiçbir rejim ayakta kalamaz. Türkiye'nin hiçbir ülkenin toprağında gözü yoktur. Suriye rejimi öldürdüğü çocukların hesabını versin. Türkiye uluslararası hukuka saygı gösterir; ama kendi güvenliği neyi gerektiriyorsa o adımı atmaktan da geri durmaz." CİHAN
<< Önceki Haber Davutoğlu: Türkiye güvenlik güçlerinden hiçbir unsur... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER