Dede ekti, baba kabuğundan çıkardı, torunlar ezmesini yaptı

Dede ekti, baba kabuğundan çıkardı, torunlar ezmesini yaptı

Dünya pazarında önemli bir yer tutan ve Türkiye'de üretilen yer fıstığının yüzde 40,4'ü üretilen Osmaniye'de, 3 tıp doktoru, doktorluktan kazandıklarını yine sağlık yaşam için Osmaniye yer fıstığı ezmesinin imalatına harcadılar.
Aile olarak fıstık ezmesi üretimine girip çok para kazanmak gibi bir dertlerinin olmadığının altını çizen Uzm. Dr. Esra Bicik, "Osmaniye yer fıstığı bilimsel verilere göre diğer kuru yemişlere göre vücuda son derece faydalı vitamin ve minareler içermektedir. Bunun için biz fıstık kreması üretimine girerek insanımıza sağlıklı gıda maddesi üretmek istedik." dedi.

Fıstık ezmesi üretimine yaylada abisinin çocuğunun sabah kahvaltısında fındık ezmesini iştahla yemesinin ilham verdiğin belirten Dr. Bicik, "Ben ve diğer iki kardeşim de tıp doktoru olduğumuz için yer fıstığının fındık ezmesine göre vücuda tıbbı olarak çok daha faydalı olduğunu biliyoruz. 1 kilo ham fıstık alıp hafif kavurduktan sonra rondo da çektikten sonra üzerine süt kakao ve şeker ekleyip iyice karıştırdıktan sonra yenilecek kıvama geldiğini görünce bu işin ARGE çalışmasına girdik. Gıda mühendisleri ile ARGE çalışmasını başlattık. Anlayacağımız manada kemiklerimize ve vücudumuzun zinde kalmasını sağlayan tutan mineraller yer fıstığında bol miktarda bulunmaktadır. E ve B12 vitaminler bakımından zengin sağlıklı bir ürün olduğu için bu işe girdik. Fındıkta hiçbir mineral bulunmamaktadır. Yer fıstığı mineral bakımından çok zengin bir üründür. Kalsiyum magnezyuma kadar zengin bir üründür." diye konuştu.

Osmaniye yer fıstığının ailesi için çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Dr. Bicik, şöyle devam etti: "Benim dedem Köse Ahmet Osmaniye'de tanınan bir kimliktir. Osmaniye'de yer fıstığını ilk eken çiftçiler arasından gelir. Babam Hüseyin Bicik 1957 yılında askerliğini bitirdiğinde de fıstığı kabuğundan ayıran makinanın projesini çizip fıstıkçılar kooperatifini kuran makinayı imal ettiren kişidir. Bizlerde 3 kardeş olarak Köse Ahmet' in torunları olarak dünyanın en sağlıklı ve faydalı kuru yemişi olan yer fıstığını kullanımını artırmak için ezmesini yaparak insanlığın hizmetine sunduk. Osmaniyeli milliyetçi bir aileyiz biraz da şehir milliyetçiliğimiz var. 1996 yılında il olan Osmaniye' nin bir alanda gelişe yaşanamadığı için Yerleşip olan yer fıstığı ile markalaşmasını ve hak ettiği değeri bulması için bu yola girdik."

3 doktor kardeş olarak kazandıkların Osmaniye'ye yatırım yaparak markalarını yerelden ulusala taşımak istediklerini belirten Dr. Bicik, "Şuanda hibe kuruluşlarından teklifler alıyoruz bu fabrikayı burada kurun dediler. Biz pazar kanallarını açmadan ürün bilinirliğini artırmadan hibe alarak devletimizin imkânlarını boşa harcamak istemiyoruz. Ürün vatandaşlar tarafından tutarsa hibeye gerek kalmadan işletmeyi burada açacak gücümüz var. Marka bilinirliğini oluşturduktan sonra bizim işletmeyi maksimum 3 ayda hazır hale getiririz." ifadelerini kullandı.

Piyasada yeni olmalarına rağmen şu anda şirketlerinin kendi masraflarını çıkaran duruma geldiğini ifade eden Dr. Bicik, "Üretimi şimdilik Ankara' da bir fabrika kiralayıp orada üretiyoruz. Fas, Cezayir, Dubai ve Ortadoğu pazar araştırmasında sona doğru geldik. Fındık ezmesinde yüzde 13 ve ağırlıklı olarak fındık tozu ve fındık aroması kullanıyor. Biz ise göre yüzde 35 ile 45 oranın ve direk 7 numara fıstık öğütüp un haline getirip kullanıyoruz. Ürünlerimizin daha sağlıklı ve lezzetli olması için şeker pancarından üretilen şeker ve cam ambalajlarda satışa sunuyoruz. Osmaniye' de üretime başladığımızda 50 personel ile günlük 5 ton krema üretim kapasitesine göre hazırlıkları yaptık." diyerek amaçlarının Osmaniye'ye bir katkı sağlamak olduğunu söyledi.
CİHAN
<< Önceki Haber Dede ekti, baba kabuğundan çıkardı, torunlar ezmesini yaptı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER