Denizli Sanayi Odası: 'Endüstri 4.0' sistemi desteklenmeli


Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci, dünyanın "Endüstri 4.0" diye adlandırılan sanal bir fabrika sistemine odaklandığını, maliyetleri yüzde 20 düşüren bu sisteme Türkiye'nin de bir an önce girebilmesi için destekleme gerektiğini söyledi. Akıllı fabrikalar ve robotlarla anılan, işletmelerin daha verimli ve dünya çapında daha rekabetçi olmasını sağlayacak Endüstri 4.0 çağının yakalanması gerektiğini ifade eden Keçeci, gelecek yılların dünya rekabetinde bunun ön planda olacağı belirtti.

Geleceğin, internetten yönetilen ve diyalog halinde olan makinelerin dönemi olacağını söyleyen DSO Başkanı Keçeci, "Almanya, internetin üretimde kullanılmasının yaratacağı yeniliklerin bir devrim niteliğinde olacağı vurgusunu yaparak, gelecek dönem senaryosunu 'Endüstri 4.0' başlığı altında tanımladı. 2011 yılında Alman hükümetinin, imalat gibi geleneksel sanayiyi dijitalleşme yönünde teşvik etme ve yüksek teknolojiyle donatma projesi olarak Endüstri 4.0 ortaya çıktı. İçinde bulunduğumuz dijital çağla birlikte artık sadece gündelik hayatımızda değil, iş dünyasında da önemli değişiklikler bizi bekliyor. Üretim süreçleri ve otomasyon alanında beklenen teknolojik gelişmelerin, endüstriyel üretimi de değiştirmesi öngörülüyor. Üretim dünyasının ise Endüstri 4.0'ın avantajlarını kullanarak daha verimli hale geleceği bir döneme giriyoruz." dedi.

'MALİYETLERİN YÜZDE 20 DÜŞMESİ BEKLENİYOR'

Endüstri 4.0'a çok ciddi bir yönelimin söz konusu olduğunu belirten Müjdat Keçeci, "Bu konunun, büyük bir teknoloji ve yatırım tarafı var. İş ciddi, o nedenle konu desteklenmeli ve işi kamu, sanayi, üniversite işbirliğine dönüştürmek lazım. Akıllı ürün üretmek için akıllı fabrikalar olması gerekiyor. Dijitalleşme, sanayiye geliyor. Büyük verinin kullanılması ve otomasyon, sanal zeka ile üretimi daha dinamik kullanma imkanı geliyor. Geleneksel sanayi kendisini yenilerken girişimcilik kaslarımızı kullanarak teknolojiyi gerçekten yönetebiliyor olmamız lazım. Türkiye olarak, devrimci yeniliklerin görüleceği Endüstri 4.0 çağını yakalamalıyız. Makinenin internet ve güçlü ağlarla bezenmesi, işletmelerin daha verimli ve küresel anlamda daha rekabetçi olmasını sağlayacak. Böylelikle maliyetlerin yüzde 20 düşmesi bekleniyor. Dünya genelinde ciddi bir rekabet söz konusuyken bu oran hiç de azımsanamaz." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Denizli Sanayi Odası: 'Endüstri 4.0' sistemi desteklenmeli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER