DESIGNİZMİR ile İzmir katma değerli mobilya üretim ve ihracat merkezi olacak


Türkiye'nin dış ticaret fazlası verdiği nadir sanayi sektörlerden biri olan mobilya, daha katma değerli ürün ihracatı için DESIGNİZMİR projesini hayata geçirdi. Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği'nin bu projesiyle Egeli mobilya ihracatçıları, biraraya gelerek kurumsal kimlik ve farkındalık sağlamak için ortak hareket edecek.

Proje, Ege İhracatçı Birlikleri'nde düzenlenen toplantıda tanıtıldı. Konuyla ilgili bilgi veren Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Tarakçıoğlu, İzmir ve bölgenin ürettiği katma değerli, tasarımda öncü, orta ve orta üstü gelir grubuna ve bütün yaşam alanlarına hitap eden, opsiyonel, ergonomik, fonksiyonel, inovatif ürünleri tanıtmak ve ihracatını arttırmak için yürütülecek bir tanıtım projesi olacağını söyledi. İlk tanıtımı 24-26 Şubat 2016 arasında düzenlenecek MODEKO Fuarı'nda yapacaklarını, buraya katılan firmaların DESIGNİZMİR markasını kullanacağını kaydetti.

TÜRK MOBİLYA SEKTÖRÜ 1,4 MİLYAR DOLAR DIŞ TİCARET FAZLASI VERİYOR

Dünya ölçeğinde bir marka olan İzmir mobilyasını daha iyi tanıtmak için DESIGNİZMİR markasını hayata geçirdiklerini ifade eden Birlik Başkan Yardımcısı Ramazan Davulcuoğlu ise 2015 yılında dünya genelindeki ticari daralmaya rağmen Türk mobilya sektörünün mevcut seviyesini korumayı başardığını söyledi. Sektörün 1 milyar 376 milyon dolar ithalata karşılık 2 milyar 749 milyon dolar ihracat yaptığını ve 1,4 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiğini kaydetti. Türk mobilya sektörünün, 2023 yılı için 5 milyar dolar ihracat hedefi olduğunu belirten Davulcuoğlu, "Önümüzdeki süreçte ithalatın daha da azalmasını bekliyoruz. Mobilya sektörü cam, kumaş gibi 25 alt sektörü destekliyor. Dünya genelinde 400 milyar dolarlık hacme ulaşan mobilya sektöründen, 5 milyar dolarlık pay almak çok uzak bir hedef değil. Geçmiş 10 yıla baktığımızda, bu hedefe DESIGNİZMİR tarzı doğru projelerle ulaşabileceğimizi düşünüyoruz." diye konuştu.

İzmir'in mobilya sektöründeki yerini de özetleyen Davulcuoğlu, şöyle devam etti: "İzmir, Türkiye genelinde yüzde 5'lik payıyla bir mobilya kenti. İhracatta beşinci sırada. Potansiyeli ise tasarımıyla, inovatif ve fonksiyonel ürünleriyle çok daha yüksek. Azerbaycan, Cezayir, Fas, Kazakistan, Mısır, Suudi Arabistan, Yunanistan ve ABD başta olmak üzere hedef pazarlarda odaklanarak potansiyelimizi harekete geçirebiliriz."

'MOBİLYA ORGANİZE YAN SANAYİ BÖLGESİ KURULMALI'

Mobilya sektöründe başarılı olmak için kümelenmenin şart olduğunun altını çizen Ramazan Davulcuoğlu, yan sanayiye de önem verilmesi, geliştirilmesi gerektiğini vurguladı: "Marka olmak yanında, yan sanayiye de önem verilmeli. Eylem planında buna da yer verilmesi gerekiyor. Üretim için gerekli tüm unsurları, yine bölgemizden temin edebilmemiz şart. Bu kapsamda mutlaka mobilya organize yan sanayi bölgesi kurulmalı. Bu konuda ilgili makamlara başvuracağız."

'PROJE MOBİLYA SEKTÖRÜNE İVME KAZANDIRACAK'

İzmir Mobilyacılar Odası Başkanı Tevfik Özdemir de DESIGNİZMİR projesinin sektöre büyük bir ivme kazandıracağını, her zaman destekçisi olacaklarını ifade etti. Projeye dahil olan Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği üyesi firmalar, katılacakları yerli ve uluslararası fuarlarda "DESIGNİZMİR" logosunu sergilemeleri halinde, kaliteli ve tasarımda öncü "İzmir mobilyası" ihracatçısı olduklarını belgeleyecek ve projenin tanıtımına katkı sağlayacak. Her türlü tanıtım mecrasında, firmaların internet sitelerinde, katalog gibi tanıtım materyallerinde bu logonun kullanılması farkındalığı arttıracak. Proje kapsamında ayrıca ihracatın arttırılmasına yönelik olarak çeşitli ülkelere ticaret heyeti organizasyonları düzenlenecek.

DESIGNİZMİR ile hedeflenenler, ana başlıklar halinde şöyle:

? Katma değerli ürünler,
? Trend oluşturan tasarımlar,
? Orta/orta üstü gelir grubuna hitap eder,
? Tüm yaşam alanlarına hitap eder,
? Opsiyonel, ergonomik, fonksiyonel, inovatif ürünler,
? En yeni ve yüksek teknoloji kullanımı,
? Hammadde kaynaklarının yüksek kalite ve çeşitliliği,
? İnsan kaynakları kalitesinin yüksekliği,
? İnovatif, yenilikçi üretim ve marka yönetimi anlayışı,
? Lojistik açıdan hammadde ve kale pazarlara yakınlık avantajı. CİHAN
<< Önceki Haber DESIGNİZMİR ile İzmir katma değerli mobilya üretim... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER