Devlet arşivlerinden Levh Walesa'nın muhbirlik belgesi çıktı


Polonya'da komünizmi deviren hareketin lideri Lech Walesa'nın 70'li yıllarda komünistlerin gizli polisiyle işbirliği yaptığı iddia edildi.

Nazi ve komünist dönemlerde işlenen suçları inceleyen devlet kurumunun yayınladığı arşiv belgelerinden birinde 'Bolek' kod adlı bir şahıs gizli polise muhbirlik yapmaya hazır olduğunu belirtiyor. 1970 tarihli yazıyı imzalayan kişinin Walesa olduğu iddia ediliyor. Lech Walesa o dönemde Gdansk tersanesinde elektrik teknisyeni olarak çalışıyordu ve işçi hareketinin liderliğini yapıyordu. İşçilerin protestosu ise kanlı şekilde bastırılmıştı. 1976 tarihli başka bir belgede ise komünist partiyi eleştirdiği için Bolek'in azarlandığı ve işten atılmakla tehdit edildiğinden bahsediliyor.

Devlet enstitüsü, belgelerin o dönemde gizli polis tarafından hazırlandığında şüphe olmadığı fakat polisin bu ifadeleri uydurmuş olabileceği ihtimalinin de bulunduğunu açıkladı. Belgelerin, geçtiğimiz yıl vefat eden komünist İçişleri Bakanı General Czeslaw Kiszczak'ın evinden çıktığı belirtildi. Generalin eşinin, enstitüden belgeler karşılığında para istediği fakat yetkililerin belgelere el koyduğu ifade edildi.

"İMZAYI ATTIM AMA GEREĞİNİ YAPMADIM"

Belgelerin çabucak paylaşıma açılması, Polonya'da birçok insan tarafından milli kahraman olarak görülen Lech Walesa'nın (72) itibarını sarsma çabası olarak değerlendirildi. Bazı kesimler ise tarihi gerçeklerin ortaya çıkarılmasının önemli olduğunu belirtiyor.

Walesa, daha önce gizli polise muhbirlik yapacağına dair bir belge imzaladığını kabul etmiş fakat hiçbir zaman muhbirlik yapmadığını ve para da almadığını söylemişti. 2000 yılında kurulan özel bir mahkeme de Walesa'yı muhbirlik iddialarından delil yetersizliğinden beraat ettirmişti. CİHAN
<< Önceki Haber Devlet arşivlerinden Levh Walesa'nın muhbirlik belgesi çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER