DİSK'ten özel istihdam büroları açıklaması


DİSK yönetimi, Genel-İş Genel Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenleyerek, Meclis'e getirilen Özel İstihdam Büroları ve kiralık işçilik konsunda görüşlerini açıkladı. DİSK Başkanı Kani Beko, "Kimse bizim pazarlık yapmamızı beklemesin Özel İstihdam Bürolarına işçi kiralama yetkisi veren yasa tasarısı kayıtsız şartsız TBMM gündeminden çekilmelidir." dedi.

Söz konusu düzenleme yüzünden iş güvencesinin ortadan kalkacağını öne süren Beko, "Kıdem tazminatı fiili olarak yok edilecektir. İhbar tazminatı ortadan kaldırılacaktır. 1-9 arası işçi çalıştıran iş yerlerinde 5 işçiye kadar, 10'un üzerinde işçi çalıştıran işyerlerinde yüzde 25 oranında kiralık işçi çalıştırılabilecektir." ifadesini kullandı. Bu yüzden kayıtlı istihdamın neredeyse yarısının bu bürolar dolayısıyla güvencesiz çalıştırılacağını ileri süren Beko, ayrıca şunları dile getirdi:

"Kural dışı, güvencesiz ve esnek çalışma biçimleri kural haline gelecektir. Sendikal örgütlenmeler çok ciddi kan kaybedecektir. İşverenlerin işten çıkarma maliyetleri düşecektir, işçiler istenildiği gibi kullanılıp kapı önüne konulacaktır. İddia edildiği gibi kayıt dışı istihdam düşmeyecektir. Çünkü işverenlerin tercih ettiği en esnek çalıştırma biçimleri kayıt dışındadır. Kayıtdışı istihdam edilenler güvence kazanmayacaklar; aksine formel sektörlerde, sendikal örgütlenmelerin var olduğu alanlarda işçiler güvencesiz hale gelecektir."

Kiralık işçilerin, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği uygulamalarından yaralanamayacağını, benzer şekilde İşsizlik Fonu'ndan da yararlanma imkanlarının neredeyse olmayacağını ileri süren Beko, İş-Kur'un işlevsiz hale geleceğini de kaydetti.

Beko, Türkiye'de iş hukukunun işçi-işveren arasındaki sözleşme, iş yeri ve iş kolu düzenlemeleri üzerine kurulu olduğunu aktarak, Meclis'teki tasarının, bu hukuksal düzenlemeleri de geçersiz hale getireceğini ifade ederek, geri çekilmesini istedi.
CİHAN
<< Önceki Haber DİSK'ten özel istihdam büroları açıklaması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER