Diyanet'ten yolsuzluk hutbesi

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hazırladığı bu haftaki Cuma Hutbesi'nin konusu kul ve kamu hakkı oldu.

Diyanet'ten yolsuzluk hutbesi

Hutbede "Kim emanete yani kamu malına hıyanet ederse, kıyamet günü, hainlik ettiği şeyin günahı boynuna asılı olarak gelir" ayeti okundu.


'KIYAMET GÜNÜ HAİNLİK ETTİĞİ BOYNUNA ASILIR'


Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hazırladığı bu haftaki Cuma hutbesinin konusu kul ve kamu hakkı oldu. Hutbede "Hiçbir peygamber, emanete hıyanet etmez. Kim emanete yani kamu malına hıyanet ederse, kıyamet günü, hainlik ettiği şeyin günahı boynuna asılı olarak gelir. Sonra da hiçbir haksızlığa uğratılmaksızın herkese kazandığının karşılığı tastamam ödenir." ayeti okunurken, hutbede "İslâm'da, kamu hakkı Allah hakkı kapsamında değerlendirilmiştir. Kamu yarar ve düzeninin gerçekleşmesi, toplumun huzurlu ve güvenli bir hayata sahip olması bu haklara riayete bağlıdır. Kamuya ait her türlü imkân ve nimetin, topluma ait mekânların, araç ve gereçlerin, çevre ve tabii kaynakların adalet, hakkaniyet ve liyakat çerçevesinde kullanılması gerekir." ifadelerine yer verildi.

Diyanetin bu haftaki Cuma Hutbesi'nde öne çıkan satırbaşları şu şekilde:



'KİMSE HAKKI OLMAYAN BİR KARIŞ YERİ BİLE ALMASIN'


Kamu malı emanettir. Bu emanete ihanet etmek, kişiyi hem dünyada hem de ahirette ağır bir vebal altına sokar. Rahmet elçisi (SAV), bu ağır vebale karşı insanları şöyle uyarır: "Kimse hakkı olmayan bir karış yeri bile almasın! Alırsa Allah, kıyamet gününde yedi kat yeri onun boynuna dolar." , "Sizden kimi bir işte görevlendirirsek ve o da bizden iğne miktarı ya da daha büyük bir şeyi gizlerse bu bir ihanet olur ve kıyamet günü onu (kendi elleriyle) getirir."


'ALDIĞI ÜCRET DIŞINDA HER ŞEY EMANETE HIYANETTİR'


Kamuya ait mallarda, bütün toplum fertlerinin eşit hakkı vardır. Dinimiz, başkalarının hakkını "kul hakkı"; kul haklarının gasp edilmesini ise emanete ihanet olarak değerlendirmiştir. Peygamberimiz (SAV), bu konuda şöyle buyurur: Kimi bir işte görevlendirip yaptığı işin karşılığı bir ücret verdiysek, onun bu ücret dışında alacağı her şey emanete hıyanettir.


'ZAYİ EDİLEN HER BİR KAMU MAL KUL HAKKI İHTİVA EDER'


Her şeyin ayan beyan ortaya çıkacağı ahirette, hüsrana uğrayanlardan olmamak, cehenneme düşmemek için haramlara bulaşmadan, ömrümüzü helal dairede sürdürmeye özen gösterelim. Kamu mallarını, birer emanet olarak kabul edelim. İhlal edilen her kamu hakkının, zayi edilen her kamu malının, birer kul hakkı ihtiva ettiğini asla unutmayalım.

-Yine unutmayalım ki ahirette milyonlarca insanla helalleşme imkânı olmayacaktır.

CİHAN
<< Önceki Haber Diyanet'ten yolsuzluk hutbesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER