Doğru giyinmek hastalıktan koruyor


Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Doktor Ahmet Kılıç, mevsim değişikliklerinde doğru giyinmenin özellikle gribal enfeksiyonlardan korunmak için önemli olduğunu söyledi.

Kılıç, soğuk havalarda doğru giyinmenin iki püf noktası olduğunu belirtti. Giyilen kıyafetlerin kişiyi terletmemesi, bunun yanında üşütmemesi gerektiğini vurgulayan Kılıç, bunun için kıyafet seçimlerine dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti. Ne çok kalın ve tek parça ne de üşütecek kadar ince giyilmemesi gerektiğini dile getiren Kılıç, şu tavsiyelerde bulundu: "Kıyafetin terletmemesi için özellikle giysilerin pamuklu olması gerekir. Soğuk havalarda tek ve kalın bir parça kıyafet giymekten kaçınmalıyız. Eğer dışardaysak ısı değişikliklerinde terlesek bile tek parça kıyafeti üzerimizden çıkarmamamız mümkün olmaz. Kıyafetimizi değiştiremez, ter üzerimizde uzun süre kalırsa bu da hastalığa davetiye çıkarır. Tabiri caizse lahana gibi kat kat giyinmeliyiz. Terleyeceğimizi hissettiğimizde bir ya da iki kıyafeti çıkarabiliriz. Kışın doğru giyinmeye bir örnek verecek olursak iç çamaşırımızın üstünden bir gömlek, onun üstüne bir süveter, ceket ve çok kalın olmayan bir mont ya da pardesü giyebiliriz. Hava değişimine göre terleyeceğimizi hissettiğimizde montumuzu ya da ceketimizi çıkartarak terlemekten kurtuluruz, aynı zaman da üşütmeyiz de."

ISLAK GİYSİLERLE DOLAŞMAYIN

Kış aylarında yağışın arttığını ifade eden Kılıç, vücut ısısını düşürerek hastalıklara sebep olan ıslak giysilerin en kısa sürede değiştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Bir çok insanın yağmurda şemsiyesiz ve şapkasız dolaşarak ıslandığını belirten Kılıç, bu durumun başta sinizüt olmak üzere gribal enfeksiyonlarına sebep olabileceğini vurguladı. Kılıç, şunları kaydetti: "Özellikle başın ıslanmaktan korumak gerekir. Sinizüt olmamak için ıslanan saç mutlaka en kısa sürede kurutulmalıdır. Yağış altında uzun süre ıslanmış saçlarla gezmek sinüzüte davetiye çıkartır. Bunun yanında ıslak giysilerle dolaşmak vücudun ısısını düşürür ve giribal enfeksiyonlara neden olur. Islak giysilerin vücutta kuruması bedenin ısı dengesini bozuyor, bağışıklık sistemini zayıflatıyor."

AYAK ÜŞÜTMELERİ İDRAR YOLU ENFEKSİYONA SEBEP

Kılıç, ayakların da soğuktan korunması ve buna göre ayakkabı tercih edilmesi gerektiğini belirterek, ayak üşütmelerinin idrar yolu enfeksiyonlarına sebep olabileceğini sözlerine ekledi. CİHAN
<< Önceki Haber Doğru giyinmek hastalıktan koruyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER