Doğu Karadeniz'in en çok oy kaybedeni MHP

Doğu Karadeniz'in en çok oy kaybedeni MHP

Doğu Karadeniz'in yükselen partisi durumundaki Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), bu seçimde en çok vekil kaybeden parti durumuna düştü.

MHP, 7 Haziran seçimlerinde bölgede tek olan vekilliği 3'e çıkartmıştı. Trabzon'un yanı sıra Gümüşhane ve Giresun'da da vekillikler kazanan MHP, başta TBMM Başkanvekili ve Trabzon Milletvekili Koray Aydın başta olmak üzere Gümüşhane Milletvekili Mustafa Canlı ile Giresun Milletvekili Orhan Erzurum, TBMM'ye girecek oyu alamadılar. Her üç ildeki MHP vekillikleri AK Parti'ye geçti.

Kesin olmayan seçim sonuçlarına göre; Trabzon'da geçen seçimde oyunu yaklaşık 25 bin artırarak 96 bine çıkartan MHP'nin ikinci vekilliği çıkartması beklenirken 60 bine düşerek tek vekillikten de oldu. Koray Aydın'ın Meclis dışında kaldığı seçimde, CHP tek vekil sayısını korudu ve küçük bir oy kaybına uğradı. AKP, 7 Haziran seçimlerinde yüzde 55 oy almıştı. Oy oranını yüzde 66'ya çıkartarak avukat Salih Cora'yı da Meclis'e taşıdı.

Artvin'de 2 vekilin birisi CHP'den diğeri ise AK Parti'den. İki parti açısından bu seçimde de tablo değişmedi. Her iki parti oyunu artırırken, MHP 10 puana yakın oy kaybetti.

Giresun'da AK Parti oyunu yüzde 53'den yüzde 60'a çıkartarak 4 vekilden 3'ünü aldı. CHP ise oy oranını ve vekil sayısını korudu. MHP'nin oyu 7 Haziran seçimlerine göre 3 puan düşünce Orhan Erzurum vekilliği kaybetti.

Gümüşhane'de 7 Haziran öncesine dönülmüş oldu. AK Parti oyunu artırıp bir önceki seçimde kaybettiği vekili kazanırken, MHP yaklaşık yüzde 7 kaybetti.

Ordu'da oy sayısını artıran AK Parti, vekil sayısını da 3'ten 4'e yükseltti. 7 Haziran'da 2 vekil kazanan CHP ise tekrar 2011 yılındaki vekil sayısına geriledi. MHP'nin bu ildeki oy kayıp oranı ise yüzde 3'ten fazla oldu.

Rize'de vekillerin partisi değişmedi. AK Parti, her 3 vekili de alırken oy oranını da 10 puan artırarak yüzde 76'ya ulaştı. CİHAN
<< Önceki Haber Doğu Karadeniz'in en çok oy kaybedeni MHP Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER