Dolarda tansiyon bir nebze düştü

ABD Merkez Bankası'nın 10 yıl aradan sonra ilk defa faiz artırmaya hazırlanmasının etkisiyle, Merkez Bankası'nın önlemlerine rağmen dolar 2.64 lirayı aştı.

Dolarda tansiyon bir nebze düştü

Merkez Bankası dolardaki tırmanışın hız kazanması üzerine döviz satım ihalelerinde satış tutarını artırarak başladığı ve likidite sıkılaştırması ile devam ettiği adımlarına dün de bir hafta vadeli döviz depo faiz oranlarında indirimi ekledi.

Borsa da piyasalardaki hareketlilikten nasibini alarak 78 bin bandına geriledi.
 
Merkez Bankası'nın dün, dolardaki tırmanışı frenlemek üzere dolar ve euro için uyguladığı döviz depo faizlerini 3-4 puan düşürmesiyle 2.60 liranın altına gerileyen dolar, küresel gelişmelerin etkisiyle 2.6467 liraya kadar çıktı. Dün Tayyip Erdoğan ve ekonomi patronlarının 1000 odalı sarayda görüşmesi ve Merkez'in yarın piyasaya akıtacağı 1,5 milyar dolarlık nakit bekleyişi dolardaki tansiyonu kısmen de olsa düşürdü ve dolar an itibariyle 2,5901'e kadar geriledi.

KRİTİK GÜN 13 MART

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 13 Mart’ta ROK’un değiştirilmesiyle sisteme yaklaşık 1.5 milyar dolar döviz likitidesi sağlanacağını açıkladı. 27 Mart'ta ise Merkez'in döviz rezervlerine 1.3 milyar dolar döviz ilave edilecek.

Dolardaki bu gelişme şimdilik piyasaları rahatlattı. Uzmanlar haftalardır yaşanan Tayyip Erdoğan'ın Merkez'i azarlaması durumunun aslında böyle bir toplantıyla çözülebileceğini ve ne liranın ne de borsanın hiç bu kadar olumsuz etkilenmemiş olacağının altını çiziyor. Ekonomistler doların yarın itibariyle seyrini negatif devam ettireceğini ve lira karşısında az da olsa değer kaybedeceğini fakat bunun uzun vadeli olmayacağını da özellikle belirttiler.

<< Önceki Haber Dolarda tansiyon bir nebze düştü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER