Dövizdeki yükseliş kayıt dışı parayla mı durduruldu?

Gazeteci Çiğdem Toker, Hazine eski müsteşarı ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak'la Türkiye’ye Şubat ayında giren 4,3 milyar dolarlık kaynağı belirsiz parayı konuştu.

Dövizdeki yükseliş kayıt dışı parayla mı durduruldu?

Çiğdem Toker'in Cumhuriyet Gazetesi'ndeki köşesinde yer alan röportajda Faik Öztrak,  son 17 yılın rekoru olarak gösterdiği kayıt dışı paranın dövizdeki kur yükselişini durdurmak için Türkiye'ye sokulduğunu ifade etti. Öztrak, ekonomideki kötü gidişatı ise  “Bu kadar giriş oluyor ama rezervlerde 1.1 milyar dolarlık erime var. Neden? Bu da bize aynı zamanda şunu gösteriyor: Bu para girmeseydi, kur kim bilir nerelere tırmanacaktı.”  sözleriyle dile getirdi.

İşte Çiğdem Toker'in yazının ilgili bölümü:

Yüksek NHN konusunda yapılan analizlerde, “şirketlerin finansman erişimine zorlanması nedeniyle, yurtdışında tuttuğu paraları getirdiği” tezini sordum: 

“Bir ayda mı?” diye güldü Öztrak. “Yurtiçi yerleşikler bir ayda 4.8 milyar dolarlık finansman erişimine mi zorlanmışlar?” 

“Peki sizce gerçek sebep ne olabilir?” dediğimde şu değerlendirme geldi: 

“21. yüzyıldayız. Türkiye, güvenilir istatistikleri ürettiğini iddia eden bir ülke
Ne şirketler, ne anketler, ne de kur oynaklığı... Bir ayda 4.8 milyar dolar kayıt dışı para, her türlü kuşkuyu akla getirecek bir rakamdır. Bu para hareketinin bir an önce açıklığa kavuşması lazım. Üstelik seçimler yaklaşıyor. Merkez Bankası’nın çıkıp bunu izah etmesi zorunludur.”

***

NHN kaleminin yüksek çıktığı dönemlerde Cari açık finanse ediliyor” diye özetlenebilecek bir yaygın kanaat dadolaşıma girer. Öztrak’ın bu noktaya da dikkat çekerek, “Bu kadar giriş oluyor ama rezervlerde 1.1 milyar dolarlık erime var. Neden” sorusunu yöneltiyor. Ve ekliyor: “Bu da bize aynı zamanda şunu gösteriyor: Bu para girmeseydi, kur kim bilir nerelere tırmanacaktı.” 

Yıllarca Hazine Müsteşarlığı yapmış bir ismin uyarıları yabana atılır gibi değil. Öztrak, Merkez Bankası’nın bu tutarı açıklayamaması halinde seçim öncesi, Türkiye’nin sıkıntılı bir pozisyona gireceğini vurguluyor.
<< Önceki Haber Dövizdeki yükseliş kayıt dışı parayla mı durduruldu? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER