DSP'li Çakmak: Tarım girdileri ülkemizde Avrupa'ya göre 2 kat daha fazla

DSP'li Çakmak: Tarım girdileri ülkemizde Avrupa'ya göre 2 kat daha fazla

Demokratik Sol Parti (DSP) Antalya 2. sıra milletvekili adayı Ahmet Çakmak, ülkede tarım girdilerinin Avrupa ülkelerine göre 2 kat daha fazla olduğunu söyledi.

13 yıllık AK Parti iktidarında çiftçi ve köylünün 25 yıl öncesine göre daha da fakirleştiğini ileri süren Çakmak, ülkede üreticinin ürününü tarlaya atmadan 10'a yakın vergi ile karşı karşıya kaldığını kaydetti. DSP milletvekili adayı, "Ülkemiz 25 yıl öncesi dünyada tarımda kendi kendine yeten bir ülkeydi. AK Parti iktidarında ise Bulgaristan'dan saman ithal eder hale geldik." dedi.

Milletvekili adayı Çakmak, milletvekili adayı arkadaşı ziraat mühendisi Zeynep Çakal ile birlikte Manavgat'ın Bereket, Büklüce ve Denizyaka mahallelerinde örtüaltı sebze üreticileriyle bir araya gelerek sorunlarını dinledi.

Hükümetin 2014 yılında çiftçiye verdiği 11 milyar lira destekleme parasının daha çiftçinin cebine girmeden buharlaştığını belirten DSP Antalya milletvekili adayı, şunları kaydetti: "İktidar tarımda 10'a yakın vergi alıyor. Çiftçi daha tarlasına tohumunu ve gübresini atmadan ÖTV'sinden KDV'sine kadar bir sürü vergi ödemek zorunda kalıyor. Tarım ve hayvancılıkta gelişmiş ülkeler vergilerini ürün satımından alıyor. Bizde ise çiftçi daha tohumu artmadan borçlandırılıyor. Bugün örtü altı üretiminde Türkiye'nin lider ili Antalya'da domates serada 70 kuruşa alıcı bekliyor. 1 kilogram domatesin üretim maliyeti 85 kuruş. Çiftçinin kendi ayakları üzerinde durabilmesi için mazotun 1,5 lira, elektrikte de KDV'nin kaldırılması gerekir. Bu yapılmazsa Türk çiftçisi rakibi olduğu ülkelerle rekabet edemez. Ülkemizde tarım girdi maliyetleri Avrupa Birliği(AB) ülkelerine göre 2 kat daha pahalı. "

DSP Antalya milletvekili adayı Zeynep Çakal da siyasi iktidarın, başta yanlış Suriye dış politikasının Antalya üreticisinin ürettiği ürününü başta yakın komşu ülkeleri ve dünya ya pazarlamada sıkıntı oluşturduğunu söyledi.

Dış politikada sıfır sorunun bugün sırf soruna dönüşmesi nedeniyle ülkenin ürettiği ürününü komşularına satamadığının altını çizen Çakal, "DSP iktidarında düzeyli dış politikası ile ürettiğimiz ürünlerimiz 15-20 yıl önce nasıl satıyorsak yine satacağız. Dış politikada güven çok önemli. DSP iktidarında geçmişte olduğu gibi ülkemizi her alanda güvenilir ülke yapacağız. " ifadesinde bulundu. CİHAN
<< Önceki Haber DSP'li Çakmak: Tarım girdileri ülkemizde Avrupa'ya göre... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER