Dün oruç mu tutulacaktı?

İslam âleminde Ramazan Bayramı’nın ‘hilale’ göre başlamasını her ülke farklı uygulayınca ortalık karıştı. Diyanet’ten iki yetkili Şili’ye kadar gidip hilal gözlese de Türkiye bayrama dün başladı, Suudiler dahil 50 ülke bugün başlıyor.

Dün oruç mu tutulacaktı?

Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan iki yetkili, pazartesi günü güneşin en erken battığı Şili’nin 2 bin kilometre kuzeyinde hilalin doğuşunu gözlemledi.

Diyanet’in açıklamasına göre ramazan hilali 4 Temmuz’da Güney Amerika’dan itibaren görülmeye başladı. İslam âleminde, Türkiye’nin de kabul ettiği bir görüşe göre, dünyanın herhangi bir yerinde hilalin görünmesi, bayramın başlaması anlamına geliyor. Türkiye, bu astronomik hesaba göre, 29 gün oruç tutarak 5 Temmuz’da (dün) bayramın ilk gününü kutladı. Oysa, hilalin kendi topraklarında doğuşunu ölçü alan Suudi Arabistan ve bazı körfez ülkelerinde yaşayanlar bir gün daha fazla oruç tutup, bayrama bir gün sonra 6 Temmuz’da girdi.


KONGRE KADÜK KALDI

Diyanet İşleri Başkanlığı organizasyonuyla 28-30 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Hicri Takvim Birliği Kongresi’nde, Suudi Arabistan, Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, Katar, Fas, Mısır ve Ürdün’ün de bulunduğu 50’ye yakın ülkeden bilim adamları, 60 yıllık anlaşmazlığa son verip, hilalin dünyanın herhangi bir yerinde gözle veya astronomik rasat aletleriyle görülebilme imkânını esas alarak tekli takvimin uygulanması yönünde karar almıştı.


YİNE ANLAŞAMADILAR

İSLAM ülkelerinin Ramazan Bayramı’na farklı günlerde girmesiyle ilgili başlayan tartışmalara ilişkin açıklamalarda bulunan Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Ekrem Keleş, 28-30 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da Uluslararası Hicri Takvim Birliği Kongresi’den çıkan tek takvim kararına bazı ülkelerin uymadığını söyledi. Keleş, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ramazan ayının başlangıcı ve bayramların tespitinde, öteden beri İslam alimlerinin büyük çoğunluğunca benimsenmiş bulunan hilalin yerel görülmesini değil, dünyanın herhangi bir yerinden görülmesini (ihtilaf-ı metali) esas aldığını belirtti. Dr. Ekrem Keleş, özetle şunları söyledi: “Bu tür içtihat farklılığından doğan değişik uygulamalar kimsenin ibadetine zarar vermemektedir. Ramazan-ı şerif 4 Temmuz’da bitmiştir. 5 Temmuz Ramazan Bayramı’dır. Ramazan hilali 4 Temmuz’da Güney Amerika’dan itibaren görülmeye başlamıştır.”


‘3 YIL ÇABA HARCADIK’

Avrupa Fetva ve Araştırma Kurulu gibi bazı kurumlar hicri takvim birliği kararına uyarak bayramı 5 Temmuz olarak ilan etmişlerdir. Bazı ülkeler Hicri Takvim Birliği Kongresi’nin kararına uymayarak Ramazan Bayramı’nı 6 Temmuz olarak ilan etmişlerdir. Diyanet İşleri Başkanlığı bu husustaki farklı uygulamaları ortadan kaldırarak Müslümanlar arasında uygulama birliği sağlamak üzere önemli çabalar göstermiştir. Bazı İslam ülkeleri bu hususta sürdürülen üç yıllık bir çabayı gözardı ederek bu tavsiyeye uymadığı açıktır.”



<< Önceki Haber Dün oruç mu tutulacaktı? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER