Dünya Bankas'ından alınan 18 milyar dolarlık borç nasıl kullanılacak?

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Dünya Bankası'nın, Orta Vadeli Program'ın (OVP) açıklanmasının ardından Türkiye'ye aktardığı kaynak tutarını, devam eden 17 milyar dolarlık programa 18 milyar dolar daha ilave ederek 35 milyar dolara yükseltme kararı aldığını söyledi.

SHABER3.COM

Dünya Bankası'ndan kısa süre önce 3 ayrı proje için 1,5 milyar dolarlık finansman temin edildiğini anımsatan Şimşek, bu kaynağın Türkiye'nin enerji arz güvenliğinin sağlanması ve işletmelerin yeşil dönüşüm sürecinin desteklenmesi için kullanılacağını söyledi.

DÜNYA BANKASI'NDAN 18 MİLYAR DOLARLIK EK BORÇ NASIL KULLANILACAK?

Şimşek'in bu açıklamaları sonrası sosyal medya hesabından Dünya Bankası'ndan (DB) gelen 18 milyar dolarlık ek borcun nasıl kullanılacağını açıklayan İktisatçı Mahfi Eğilmez, şu ifadelere yer verdi:

"Dünya Bankası'ndan (DB) alınacağı açıklanan ek 18 milyar dolarlık ek borç için pek çok soru geliyor. Soruların çoğu insanların son dönemde projelere karşı duyduğu kuşkuları yansıtırken bazıları da IMF destekleriyle olan farkları üzerine yoğunlaşıyor. Kısaca açıklamaya çalışayım. DB, yatırım projelerine kredi verir. IMF ise genel borç verir. Yani DB mesela bir liman yapılacaksa bunu finanse eder. Bunu yaparken de kendi ihale yöntemlerinin uygulanmasını ve belirli bir yerli malı oranı dışında dünyadan alış veriş yapılmasını şart koşar. IMF ise ödemeler dengesi finansmanı için borç verdiğinden koyduğu koşulların (mesela bütçe açığının belirli bir orana düşürülmesi gibi) yerine getirilip getirilmediğine bakar."

"DÜNYA BANKASI DENETLER"

"DB kredilerinin kullanma yeri ilgili projedir, IMF borcunu istediğiniz yerde kullanabilirsiniz" diyen Eğilmez, "Dolayısıyla DB'den para geliyor bunu istediğimiz yere harcayabiliriz gibi bir çıkarım doğru değildir. DB, yapılan harcamaların projeyle ilgili olup olmadığını ve kendi şartnamelerine uygun olup olmadığını denetler ve kredi dilimini ondan sonra serbest bırakır. IMF ise sadece koyduğu koşulların (performans kriterleri) yerine getirilip getirilmediğine bakar ondan sonra borcun ilgili dilimini serbest bırakır" ifadelerini kullandı.

"PİYASAYA GÖRE DÜŞÜKTÜR"

Eğilmez, "Her iki kurumun da sağladığı desteğin maliyeti (faizi) piyasaya göre düşüktür. IMF borçlarında miktar arttıkça maliyet de artar. Buna karşılık, bir ülke zaten o artan miktarlarda borcu piyasadan ya alamaz ya da astronomik faizler ödemek zorunda kalır. DB, kredilerinin geri ödenme süresi uzun (ortalama 10 - 15 yıl) IMF'ninki orta vadelidir (borcun son kullanılış tarihinden itibaren ortalama 3 - 5 yıl)" diye belirtti.
<< Önceki Haber Dünya Bankas'ından alınan 18 milyar dolarlık borç nasıl... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER