Dünya, hızla artan yaşlı nüfusa çare arıyor


Dünyada çeşitli faktörlere bağlı olarak yaşlı nüfusun artması uzmanları düşündürüyor. Japonya'dan gelen uzmanların da katıldığı bir toplantıda yaşlanan nüfusun dünya ekonomileri açısından getirdiği yük mercek altına alındı. Japon uzman Charles Horioka, Japonya'daki emeklilik sistemine ilişkin yaptığı değerlendirmede "Yaşlanmanın farklı etkilerinden örnek olarak Japonya'nın emeklilik sistemine gösterdiği mali zorlukları gösterebiliriz. Hükümet de tabi ki bu konuda oldukça zorlanıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kadir Has Üniversitesi'nde düzenlenen Japon uzmanların da katıldığı 'Yaşlı bakımı dünyaya neye mal oluyor' konulu toplantı dikkat çeken tespitlere sahne oldu. Hızla yaşlanan Asya nüfusu, yaşlı bakımının ekonomilere etkisi gibi konular mercek altına alındı.

Toplantıya Asya Geliştirme Enstitüsü görevlilerinden Prof. Dr. Charles Yuji Horioka, Prof.Dr. Yoko Niimi ile Kadir Has Üniversitesi'nden Doç. Dr Ali Akkemik konuşmacı olarak katıldı. Varlık dağılımında nesiller arası aktarımların etkisi, gayrı resmi bakımın bedelleri konuları uzmanlar tarafından açıklandı.

Charles Horioka, Japonya'da yaşlanmanın toplumsal etkileri üzerine dikkat çeken tespitler yaptı. 65 yaş ve üstü kişilerin toplumdaki oranı açısından Japon ekonomisinin Asya'da yaşlanmanın en çok hissedildiği ekonomilerin başında yer aldığını anlatan Horioka, bu durumun sadece Japon ekonomisi değil, tüm dünya ekonomileri için önemli bir etki anlamına geldiğini kaydetti.

'JAPONYA'DA HÜKÜMET ZORLANIYOR'

Horioka şöyle devam etti: "Yaşlanmanın farklı etkilerinden örnek olarak Japonya'nın emeklilik sistemine gösterdiği mali zorlukları gösterebiliriz. Hükümet de tabi ki bu konuda oldukça zorlanıyor. Ayrıca, yaşlanmanın, Japonya'da vatandaşların tasarruf oranındaki ciddi düşüşe de neden olduğunu belirtmek lazım. Ki, daha önceleri bu oran oldukça yüksekti. Ama günümüzde bu oran düşük olmaktan öte hem de eksilere inmiş durumda. Ve bu tabi ki tüm dünyaya etkisini gösterecektir. Çünkü tasarruf oranındaki düşüş beraberinde sermayenin Japonya'dan çıkmasını getirecektir. Ve böylece, diğer ülkeler için elde yeterli maliyet bulunmayacaktır."

Horioka, yaşlanmanın iş gücü kıtlığına da neden olduğunu belirterek, emekliliğe ayrılanların sayısı arttıkça çalışanların sayısının azalacağını bunun da hem Japon hem de dünya ekonomisini büyük ölçüde etkileyeceğini kaydetti.

Prof. Dr. Yoko Niimi de Japonya'da yaşlıların bakımı ile ilgili tespitlerini açıkladı. Japonya'nın 2000 yılında yaşlıların bakımı ile ilgili uzun vadeli bir sigorta sistemini uygulamaya başladığını ama yaşlıların bakımının büyük ölçüde hala aile tarafından yapıldığını kaydeden Niimi, "Gayriresmi (yani aile fertleri veya yakınlar tarafından bakılması) yaşlı bakımının genellikle pahalı resmi bakımından daha tasarruflu olduğu algısının da olduğu inkar edilemez. Ama bence, biz bu durumun bakıcılığı yapan kişilerin refahına ne gibi tesir ettiğine de dikkat yetirmeliyiz. Çünkü bunu görmezden gelmek, gayriresmi bakımın ve bakımı yapan ailenin üzerine düşen yükün küçümsenmesine neden olur. Şahsen ben bir çok olumsuz etkileri görüyorum burada ve hükümetin, gayri resmi bakımcılığın, aile fertlerinin refahına olumsuz etkileri azaltmak için daha çok resmi bakımcılık hizmetlerini sağlamasının gerektiğine inanıyorum." şeklinde konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Dünya, hızla artan yaşlı nüfusa çare arıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER