Avrupa Birliği'ne büyük şok yaşatan haber!

ABD'nin AB ofislerini dinlediğinin ortaya çıkması dünyayı fena karıştırdı.

Avrupa Birliği'ne büyük şok yaşatan haber!

  • ABD'nin AB'yi de dinlediği ortaya çıktı.
  • İddiaya AB kanadından sert tepkiler geldi.

ABD’den hassas istihbarat belgelerini çalarak kaçan eski CIA çalışanı Edward Snowden’ın basına verdiği bilgiler gündemi sarsmaya devam ediyor. Snowden’ın Der Spiegel’a verdiği belgeler, güçlü müttefikler olan ABD ve Avrupa Birliği arasında büyük bir krize neden oldu. Eylül 2010 tarihli belgelere göre, ABD’nin istihbarat teşkilatı Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA), Avrupa Birliği’nin New York’taki Birleşmiş Milletler birimi, Washington D.C.’deki merkezi ve hatta Brüksel’deki Konsey binasını gizlice dinlediğini ve bilgisayarlara sızdığını iddia etti.

İddialara AB kanadından büyük tepki geldi. Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, “ABD yetkililerinin, AB ofislerinde casusluk ettiği iddialarından dolayı derin bir şok içerisindeyim. ABD’dentam ve hızlı bir açıklama bekliyoruz. Eğer iddialar doğru çıkarsa, bu, ABD-AB ilişkilerinde kötü etki doğuracak ciddi bir sorun olacaktır” ifadelerini kullandı.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, “Haberler doğruysa bu iğrenç. Amerikan gizli servisinin kontrolden çıktığını gösteriyor. ABD, müttefiklerininki yerine kendi gizli servisini izlemeli. AB ve diplomatları terörist değildir” dedi. Almanya Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger de “ABD müttefiklerine karşı Soğuk Savaş teknikleri kullanıyor. ABD’deki dostlarımızın Avrupalıları düşman gibi görmesi anlaşılamaz. Acil bir yanıt bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Avrupa Komisyonu’ndan bir sözcü AP’ye ABD’li yetkililerle iletişim halinde olduklarını ve cevap beklediklerini söyledi. Der Spiegel’in iletişime geçtiği ABD’li yetkililer de yorum yapmayı reddetti. Alman haber ajansı DPA’ın ulaştığı Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sorumlusu Ben Rhodes ise, Yorum yapamam” şeklinde cevap verdi.
<< Önceki Haber Avrupa Birliği'ne büyük şok yaşatan haber! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER