Barzani mesajı verdi: Kürt devleti kuruluyor

Kuzey Irak’ta bağımsız Kürt devleti kurumasının coğrafi, siyasi ve ekonomik kabulü hızlanıyor.?Gözler Barzani’nin temaslarında.

Barzani mesajı verdi: Kürt devleti kuruluyor

Irak’ta IŞİD’in ilerleyişini fırsata çevirerek, Kürt nüfus bulunan ama kendi sınırları dışında kalan bölgeleri kontrolüne alan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY), bu kazanımı kalıcılaştırma yolunda önemli bir adım daha attı. IKBY Başkanı Mesut Barzani, petrol zengini Kerkük’ü iki hafta önce peşmerge kontrolüne aldırması sonrası ilk kez ziyaret etti. Eşzamanlı olarak IKBY’den, Kerkük petrolünü de satmaya hazırlandıkları açıklaması geldi.

‘PEŞMERGE OLUP KERKÜK’Ü SAVUNURUM’

Irak anayasasının 140. maddesine göre statüsü tartışmalı bölge olan Kerkük’te bugüne dek nüfus sayımı yapılamadığından referanduma gidilemedi. Önce Saddam’ın, sonra IKBY’nin demografisiyle oynadığı Kerkük, petrol yüzünden paylaşılamıyor. Arap ve Türkmenlerin de yaşadığı Kerkük’ü ‘tarihi başkent’ addeden Kürtler, başkenti Kerkük olan bağımsız Kürdistan ilanına her zamankinden yakın gözüküyor.

Dün peşmergeye moral ziyareti yapan Barzani, “Kerkük’ün savunması için peşmerge olup elime silah almaya hazırım” diyerek şu mesajı verdi: “Kerkük için kötü günler geride kaldı. Kerkük’ün geleceğinin, bugünden çok daha iyi olacağı açıkça ortadadır. Kerkük, Kürdistan bölgesi sınırlarına geri döndüğünde, Kürtlerin ne kadar cömert ve dürüst olduğunu herkes görecek.”

TÜRKMENLER GÖRÜŞMEDİ

Dün Barzani’nin Kürt ve Arap temsilcilerle yaptığı toplantıya Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi, Kerkük İl Meclisi Türkmen Başkanı Hasan Turan ve Türkmen üyesi Nevzat Hüseyin katılmayarak özel görüşme talep etti. Ancak ilk toplantı uzun sürdüğünden Türkmenlerle özel görüşme başka tarihe ertelendi.

Haftabaşında CNN ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’ye ‘’Kürtlerin kendi kaderini tayin vakti geldi’’ mesajı veren Barza-ni, talebini resmen iletmesi için Beyaz Saray’a heyet de yolladı. Kürt heyeti, ‘’11 yıldır Irak’a yardım ediyoruz. Buna rağmen hiçbir şekilde rahat etmediğimiz gibi yaptığımız tüm yardımlar bize karşı kullanıldı’’ mesajı da verdi. Britanya Dışişleri Bakanı William Hague’e de bugünkü Erbil ziyaretinde aynı mesajlar aktarılacak. 
 
TARAF

<< Önceki Haber Barzani mesajı verdi: Kürt devleti kuruluyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER