Bu ülkedeki Türklere 50 bin TL para yardımı

Danimarka hükümetinin, mülteciler ve vatandaş olmayanları ülkelerine dönmeye teşvik eden parasal destek uygulaması Türkleri kesin dönüşe yöneltti.

Bu ülkedeki Türklere 50 bin TL para yardımı

  • Danimarka hükümeti mülteciler ve vatandaş olmayanları ülkelerine dönmeleri için teşvikler hazırladı
  • Son düzenlemeye göre dönüş yapan yetişkinlere ödenmesi öngörülen para miktarı 127 bin 517 krona çıkarıldı.
  • 127 bin 517 kron yaklaşık 50 bin TL'ye tekabül ediyor
Danimarka hükümetinin, mülteciler ve  vatandaş olmayanları ülkelerine dönmeye teşvik eden parasal destek uygulaması Türkleri kesin dönüşe yöneltti.

Avrupa ülkelerine, para kazanıp memleketine dönmek üzere giden ancak yaklaşık yarım asrı geride bırakan gurbetçilerin bir kısmı, artık geri dönüş fikrini hayata geçiriyor. Danimarka'da sürekli oturum izniyle yaşayan Türk vatandaşı gurbetçilerden daha önce de kesin dönüşü düşünen ya da maddi teşviği cazip  bulanlar, daha fazla bilgi almak için bugünlerde Türkiye Cumhuriyeti Kopenhag  Büyükelçiliği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği'nin kapısını aşındırıyor.

Danimarka hükümetinin önceki yıllarda getirdiği yasal düzenlemeyi  iyileştirmesi ve daha cazip öneri getirmesini değerlendiren vatandaşlar, geri  dönüşü olmayan bu uygulamada sağlıklı bir karar vermeye çalışıyor.

Yaşlılardan çok gençler dönüyor

Türkiye'ye 2007-2012 yılları arasında kesin dönüş yapanlar arasındaki  yaş dağılımına bakıldığında, ilk sırada 20-29 yaş aralığındakiler bulunuyor. Bu  grubu 30-39 ve 40-49 yaş grubundakiler izliyor.

- Danimarka hükümetinin geri dönüş teşvik uygulaması neler içeriyor?


Son olarak da 1 Nisan 2014'te bir düzenleme yapılarak öngörülen geri  dönüşü teşvik amacıyla verilecek yardım ve peşin para miktarlarının  yükseltildiğini vurgulayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşaviri Önay, "Önceki düzenlemede kesin dönüş yapanlar için öngörülen yardım miktarları artırılarak dönüşü daha cezbedici hale getirmeye çalıştılar. Ödenecek peşinatlar artırıldı. Son düzenlemeye göre dönüş yapan yetişkinlere ödenmesi öngörülen para miktarı 127 bin 517 krona çıkarıldı. Bu miktarın 51 bin kronu peşin, geri kalanı 1 yıl sonra verilecek. Çocuk başına ise 15 bin kron peşin, kalan 23 bin kron ise 1 yıl sonra gönderilmek üzere 38 bin kron verilmesi öngörülüyor" dedi.

Düzenlemedeki önemli noktalara değinen Önay, 1 Nisan tarihli düzenlemenin detaylarını şöyle anlattı:

"Öncelikle Danimarka vatandaşlığına geçen Türkler bu yasadan faydalanamaz. Sadece Türk vatandaşı olup sürekli oturma ve çalışma izniyle  Danimarka'da bulunanlar yararlanabilirler. Düzenlemede, yeniden uyum adı altında ömür boyu verilen aylık ücretler var. Bundan ise 50 yaşında olup kendine bakamayacak nitelikte rahatsızlığı olanlar, yaşı ne olursa olsun malulen emekli olmuş olanlar ya da 55 yaşına gelmiş olanlar yararlanabiliyor. Bu aylık ise ömür boyu alınacaksa 3 bin 600 kron, 5 yıl alınmak istenirse 4 bin 500 kron olarak ödenecek. Ancak 5 yıldan sonra kesilir. Düzenlemeye göre, dönüş yapanın tek gidiş  uçak bileti ve iki metreküpe kadar eşyanın taşınma ücretinin karşılanması var.  Ayrıca gidecek kişilerin ülkelerinde iş yeri açma planı varsa açacakları iş  yerleriyle ilgili götürecekleri alet edavat için destek ve bunların taşıma  masraflarına da destek ödemeleri var. Gideceklere Türkiye'deki 1 yıllık sağlık  sigortası masrafları olarak da 6 bin 300 kron verilmesi öngörülüyor."

AA
<< Önceki Haber Bu ülkedeki Türklere 50 bin TL para yardımı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER