Danimarka alarma geçti, saldırgan tespit edildi

Kopenhag’da din ve ifade özgürlüğü konferansı ve sinagog saldırılarında 2 kişi hayatını kaybetti.

Danimarka alarma geçti, saldırgan tespit edildi

Başkent Kopenhag’da din ve ifade özgürlüğü konferansı ile sinagoga gerçekleştirilen silahlı saldırılarda 2 kişi hayatını kaybetti. Saldırgan dünkü çatışmada öldürülürken güvenlik önlemleri artırıldı.

KİMLİĞİ TESPİT EDİLDİ

Öte yandan Danimarka medyasında çıkan haberlerde ise saldırıyı gerçekleştiren kişinin 22 yaşındaki Ömer el-Hüseyin olduğu öne sürüldü. Ekstrabladet gazetesi ise saldırganın iki hafta önce hapisten çıktığını belirtti. Ancak polis kaynakları saldırganın kimliğini henüz açıklamadı.


'3 YARALI, BİR ÖLÜ'

Danimarka’yı sarsan ilk saldırı, cumartesi günü katılımcıları arasında Hz. Muhammed’e (sas) hakaret karikatürleri çizen İsveçli Lars Vilks’in de olduğu Kopenhag’daki ‘Sanat, Dine Hakaret ve İfade Özgürlüğü’ konferansına yönelikti. Otomatik silahla gerçekleştirilen saldırıda bir kişi hayatını kaybetti, 3 polis yaralandı. Polis, olay yerinden gasp ettiği araçla kaçan saldırganı bulmak için sokaklara inerken aranan zanlı, pazar gününün ilk saatlerinde Kopenhag’da bir sinagoga saldırdı. Olayda iki polis yaralandı, 37 yaşındaki bir Yahudi öldü. Saldırgan bir kez daha polise yakalanmadan olay yerinden uzaklaşmayı başardı. Ancak saldırganın kimliğini tespit eden polis, Kopenhag’ın Nörrebro semtinde bulunan bir eve operasyon düzenledi. ‘Teslim ol’ çağrısına ateşle karşılık verilmesi üzerine çıkan çatışmada saldırıların faili olduğu belirtilen kişi ölü olarak ele geçirildi.


'İSLAM VE BATI ARASINDA BİR SAVAŞ DEĞİL'

“Terör saldırısına” hedef olduklarını söyleyen Başbakan Helle Thorning-Schmidt, dayanışma çağrısı yaparak, “Bu, İslam-Batı veya Müslümanlarla-Müslüman olmayanlar arasında bir savaş değil. Bu, özgürlük ve demokrasi ile karanlık güçler arasında bir mücadeledir. Bu saldırı hepimize karşı yapılmıştır.” dedi. Ülkedeki Müslüman dernekleri de saldırıları şiddetle kınadı, teröre karşı birlik mesajı verdi.

SALDIRGAN TAKİP EDİLİYORDU

Polisin, zanlıyı daha önce tanıdığını ve takip ettiğini açıklaması kafalarda neden saldırıları önleyemedi sorusunu gündeme getirdi. Polisin olaylarla ilgili yaptığı açıklamalar sırasında, saldırganın ilk saldırıdan sonra kameralar sayesinde tespit edildiği ve adresinin belirlenerek takibe alındığını açıklaması da neden ikinci saldırı önlenemedi tartışmalarını getirdi. Şimdi saldırıların örgüt işi mi yoksa şahsi bir saldırımı oluğu konusunda kesin kararın verilebilmesi için delil toplama çalışmaları yapıldığı bildirildi.
AJANSLAR
<< Önceki Haber Danimarka alarma geçti, saldırgan tespit edildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER