Demokrasi ve medyaya darbeye dünyadan 'hukuk' mesajları yağıyor

WAC San Diego Başkanı "Türkiye’de yaşananları hukukun üstünlüğüne bir tehdit" olarak gördüğünü söyledi.

Demokrasi ve medyaya darbeye dünyadan 'hukuk' mesajları yağıyor

World Affairs Council (WAC) San Diego Başkanı David Edick, "Türkiye’de basın, yargı, emniyet güçlerine karşı saldırıyı hukukun üstünlüğüne bir tehdit" olarak gördüğünü söyledi. Özgür basını hedef alan 14 Aralık gözaltı ve tutuklamaları hakkında konuşan David Edick, yaşananları aşırı politik kontrol olarak tanımladı.

Cihan Haber Ajansı’na özel konuşan WAC temsilcisi, "Türkiye’de basın, yargı, emniyet güçlerine karşı saldırıyı hukukun üstünlüğüne karşı bir tehdit olarak görüyorum. Tam politik kontrol gösteri ve çabası olarak görüyorum ve bunu aşırı politik kontrol olarak tanımlıyorum." ifadesini kullandı.

İstanbul’u geçen sene ziyaret ettiğini söyleyen Edick, "Çok etkilenmiş ve çok ümitlenmiştim. Türkiye Dünya'da ve Ortadoğu'da çok önemli bir ülke. Bağımsız bir ülke ve bu şekilde kalmalı." diye konuştu.

Son bir yılda yaşananlardan ötürü hayal kırıklığına uğradığını belirten WAC Başkanı, "Gelişmeden daha ziyade daha da kötüye gitmeye devam ediyor. Bu yolun ülkeyi nereye götüreceğinden çok korkuyorum. Eğer daha uzun sürerse tamiri yıllar sürecek ciddi kültürel, politik zararları olacak. Bu beni kaygılandırıyor çünkü Türkiye önemli bir ülke." şeklinde konuştu.

ABD’DE OLSAYDI ANAYASA’YA DİREKT SALDIRI OLARAK DEĞERLENDİRİLİRDİ

ABD’de yürütmenin başının kendisini eleştiren önde gelen medya mensuplarının tutuklanması için talimat vermesi halinde ne olur diye sorulan Başkan Edick, "Çok büyük bir fırtına olur. Böyle bir şeyin vuku buluyor olmasını tahayyül etmek benim için çok zor. Fakat bu çok yoğun bir kriz olurdu. Toplumun tüm tabakalarından sıra dışı protestolar olurdu ve bu Anayasa’ya direkt saldırı olarak değerlendirilirdi." diye cevap verdi.

Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’ya karşı sergilenen tutuma şaşırdığını ve hayal kırıklığına uğradığını söyleyen David Edick tepkisini, "Bu New York Times’ın üst düzey yöneticilerini tutuklamak gibi bir şey. Zaman gazetesi saygın bir gazete. Basında daha önceki tutuklamalardan da haberim var. Yaşananları çok talihsiz görüyorum. Özgür bir basının Türkiye için önemli olduğunu düşünüyorum." şeklinde dile getirdi.

Basına baskının Türkiye’nin imajına negatif etki edeceğini dile getiren WAC Başkanı Edick, "Belki 15 yıldır Türkiye’de pozitif gelişmeler oluyordu. Genişleyen özgürlükler, politik ilerilik. Yaşanan sorunlara dikkat edenler Türkiye’nin geriye gittiğini görecekler. Bu çok müessif." dedi.

ÖZGÜR BASINSIZ ÇÖKMEYE YATKIN BİR POLİTİK SİSTEM OLUR

Özgür basınsız bir politik sistemin yanlışa ve çökmeye yatkın olacağını söyleyen David Edick şu ifadeleri kullandı:

"Kamuoyu ve Başkan’ın herhangi bir kuvvetin kontrolünde, etkisinde olmayan bilgiye erişiminin olması hayati önemi haiz. Farklı düşüncelerin olması çok önemli. Seçmenler için önemli fakat Başkan ve liderlik yapan siyasetçiler için de önemli. Özgür basın, özgür bilgi dolaşımının olduğu, fikirlere değer verilen bir atmosferde görev yapmak diğer insanların ne düşündüğü hakkında bilgi sahibi olmak için bir fırsat. Onsuz daha ziyade yanlışa ve çökmeye yatkın tek boyutlu bir politik sistem olur."

World Affairs Council, Amerikalıları uluslar arası ilişkiler, küresel sorunlar ve kültürel anlaşma konusunda eğiten bir sivil toplum kuruluşu. San Diego World Affairs Council, ABD’de yaklaşık 100 yıldır kâr amacı gütmeden faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşunun 93 şubesinden birisi.

CİHAN
<< Önceki Haber Demokrasi ve medyaya darbeye dünyadan 'hukuk' mesajları... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER