Yolsuzluğu inceleyen komisyonun AKP'li üyelerden şok itiraf

Eski bakanlarla ilgili yolsuzluk ve rüşvet iddialarını inceleyen TBMM Soruşturma Komisyonu’ndaki AKP’li üyelerin, dosyaları incelemediği ortaya çıktı.

Yolsuzluğu inceleyen komisyonun AKP'li üyelerden şok itiraf

AKP’li üyeler bu gerçeği bizzat itiraf etti. Gerekçeleri ise parti kongreleri olması ve Genel Merkez’in verdiği başka görevlerinin bulunması.

Eski bakanlarla ilgili yolsuzluk ve rüşvet iddialarını inceleyen TBMM Soruşturma Komisyonu, gelecek hafta başında yapacağı toplantıda bakanların Yüce Divan’a gidip gitmemesi konusundaki son sözünü söyleyecek. Muhalefet partili üyelerin, “AKP’li bazı üyeler soruşturma komisyonuna gelen dosyaların kapağını bile açmadı.” iddiası son toplantıda teyit edildi. Komisyonun AK Partili üyelerinden ‘Kongreler nedeniyle dosyaları inceleyemedik.’ itirafı geldi.

Soruşturma Komisyonu, geçen hafta yaptığı toplantıda eski bakanların MASAK Bilirkişi Raporu’na yaptıkları son dakika itirazları nedeniyle Yüce Divan oylaması yapamamıştı. Alınan bilgilere göre, toplantıda Komisyon Başkanı Köylü’den önemli bir itiraf geldi. CHP’li üye Erdal Aksünger’in son dakikada yapılan itirazlara ve komisyonun yeterli oranda çalışmamasına tepki gösterip, “Çok detaylı bir araştırma yapamadığımızı siz de biliyorsunuz, herkes biliyor yani. Ben, bunun çok ahlaki olmadığını düşünüyorum.” sözlerine Komisyon Başkanı Köylü, “İşte, iki sebebimiz var; birisi o, birisi de arkadaşlarımız ‘hafta sonları kongreye gidiyoruz’ diye bu dosyaları inceleyemedik’ diyorlar. Yani bütün sıkıntımızın önemli bir kısmı da bu.” şeklinde karşılık verdi.

MUHALEFETTEN ‘ŞAİBE’ UYARISI

İtirazlar nedeniyle toplantının 5 Ocak tarihine ertelenmesine CHP’li üyelerden tepki geldi. CHP’li Rıza Türmen, komisyonun görev süresinin 9 Ocak’ta sona ereceğine işaret etti: “O zaman ne rapor yazmak için zamanımız kalacak ne de belgeleri toparlayıp TBMM Genel Kurulu’na bir sunuş yapabileceğiz. İktidar partisi zamana oynuyor. Yani böyle ertelenmesi komisyonun üzerinde şaibe doğuracaktır.”

MHP’li Mesut Dedeoğlu, toplantıdaki konuşmasında Komisyon Başkanı Köylü’nün eski bakanların itirazlarıyla ilgili olarak, “Bu ek itirazlardan, bilgilerden bir şey çıkmaz.” dediğini söyleyince, Köylü, “Çıkmayabilir dedim.” şeklinde düzeltme yaptı. Dedeoğlu ise “Dediniz, bu cümleyi kullandınız.” diyerek iddiasını sürdürdü. Köylü, “Bugün karar vereceğiz düşüncesiyle toplanıp da karşımıza böyle bir şey çıktığından dolayı, komisyon üzerindeki algının olumsuz olacağını söylüyorsunuz. Doğrudur, ona ben de katılıyorum. Bunun büyük bir kısmı da bize dönük olacaktır. Biz eleştirileceğiz daha ziyade ama benim de vicdanım bu araştırmanın da yapılmasını gerektiriyor.” dedi.

AKP’Lİ ÜYELER: BAŞKA İŞLERİMİZ VARDI

Toplantıda söz alan AK Partili üyeler, Komisyon Başkanı Köylü’nün iktidar partisi mensubu üyelerin dosyaları yeterince incelemediğine yönelik sözlerini teyit etti. AK Partili Mustafa Akış, “Ben 10 gündür İçişleri Komisyonu’nda iç güvenlik paketi gibi kritik bir yasanın çalışması üzerine sabahtan akşama kadar orada görev yapıyorum. Onun dışında hiçbir şeye bakma imkanım olmadı.” derken, İlknur Önceöz, “Soruşturma Komisyonu çalışmalarımızı çok yoğun çalışmalar içerisinde, partimizin kongre süreci başladı. Hem illerimizin kongreleri hem de bizim Genel Merkez tarafından verilen görevlerimiz nedeniyle ciddi anlamda aslında çok da fazlasıyla mesai veremedik işin doğrusu.” ifadelerini kullandı.

HAKKI KÖYLÜ: BEN DE MEMNUN DEĞİLİM

Daha sonra söz alan CHP’li Erdal Aksünger, Egemen Bağış’ın itiraz dilekçesine işaret ederek, “Bence Egemen Bağış sırf kafa karıştırsın diye bunu göndermiş buraya.” dedi. Bu sözlere Komisyon Başkanı Köylü, “Olabilir, ona bir şey demiyorum.” diye karşılık verdi. Komisyon üyelerinin, Bağış’ın bilirkişinin kendisini ‘kasıtlı olarak suçladığı’ yönündeki iddiasını hatırlatmasına Köylü, “Onu biz ciddiye almıyoruz. Bizim için önemli değil.” diye cevap verdi. Köylü, Yüce Divan oylamasını ertelemesiyle ilgili olarak da, “Sonuç olarak yani ben de çok memnun değilim bu işten. Keşke bugün bitirebilseydik, iyiydi, hiç olmazsa rahat rahat yazardık, kafamızı dinlerdik, giderdik ama maalesef orada kaldık.” şeklinde konuştu.ZAMAN
<< Önceki Haber Yolsuzluğu inceleyen komisyonun AKP'li üyelerden şok itiraf Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER