Esed rejiminden muhaliflere diyalog çağrısı

Esed rejimininin en yakın müttefiki konumundaki İran'da temaslarda bulunan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, muhaliflere diyalog çağrısında bulundu.

Esed rejiminden muhaliflere diyalog çağrısı

İran'ın başkenti Tahran'da, İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi'yle birlikte ortak basın açıklaması yapan Muallim, ''Biz diyaloğa inanıyoruz, diyaloğu reddeden şiddeti savunmuş olur'' dedi.

Kendilerinin hukuk önünde eşitlik ve çok sesli demokrasiden yana olduğunu ileri süren Muallim, "Silah taşıyanlar bilmelidir ki: Şiddet ve silah geleceği inşa etmez, sadece ıslah geleceği inşa eder'' diye konuştu.

Suriye'deki krizi yönetmeye çalıştıklarını söyleyen Muallim, ''Biz yönetimimizle ve yanımızda duran dost ülkelerle birlikte direnmeye devam ediyoruz" diyerek, Katar'ın Libya'da olduğu gibi Suriye'ye askeri müdahale için baskı yaptığını, Türkiye'nin ise muhaliflere diyalog görüşmelerine katılmamaları için baskı yaptığını iddia etti.

Muallim, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Biz başta ABD olmak üzere her kanaldan gelecek samimi görüşmelere açığız. Amerika bu kanı durdurabilir. Tek çözüm siyasi çözümdür. Suriye hükümetinin, tüm silahlı gruplar olmak üzere herkese diyalog kapısı açıktır''

Suriye'nin geleceğine bizzat Suriye halkı karar verecek

"Siyasi diyalogun başarısı için şiddet durmalı. Bu da şiddetin kaynağının kurutulmasıyla mümkün olacak" diyen Muallim şunları kaydetti:
"Tüm Suriyelilere sesleniyorum, artık bu kadar kan dökülmesi yeter, Suriye'nin geleceğini inşa etmek isteyenler müzakerelere katılmalı."
Suriye'nin içişlerine müdahaleyi, baskı ve dikteyi kabul etmediklerini belirten Muallim, "Suriye'nin milli hakimiyetine halel getirilmesine izin vermeyeceğiz" ifadesini kullandı.
Muallim, "Suriye'nin geleceğine bizzat Suriye halkı karar verecekti" dedi ve halkın oylarla hür iradesini ortaya koyup kendi liderlerini seçeceğine olan inancını dile getirdi.

Salihi: " Suriye sorunu, askeri yöntemlerle çözülemez"

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi deSuriye yönetiminin, halkın tüm haklarını içeren taleplerini karşılaması gerektiğini vurgulayarak, "Her halk gibi Suriye halkı da tüm özgürlüklerden ve vatandaşlık haklarından istifade etmeli" dedi.
Suriye'de bir an önce şiddete son verilmesini ve kan dökülmesinin durdurulmasını istediklerini belirten Salihi, "Suriye sorunu, askeri yöntemlerle çözülemez" ifadesini kullandı.
<< Önceki Haber Esed rejiminden muhaliflere diyalog çağrısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER