Fransa ona açık açık 'sen katılma' demiş!

İsrail Haaretz gazetesi Fransa Cumhurbaşkanı Hollande'nın Netanyahu'dan Paris'teki gösteriye katılmasını istemediğini yazdı.

Fransa ona açık açık 'sen katılma' demiş!

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’dan dün Paris'te düzenlenen teröre karşı birlik yürüyüşüne katılmamasını istediği öne sürüldü. Ancak iddialara göre, Netanyahu, Hollande'ın bu talebine rağmen, Paris'teki dev yürüyüşe katıldı.

Söz konusu haber, ilk olarak İsrail televizyonu Channel 2'de yayınlandı. İddialara ilişkin detayları ise Haaretz gazetesine konuşan İsrailli bir kaynak verdi.

PARİS'TE TERÖRE KARŞI CUMHURİYET YÜRÜYÜŞÜ

Hollande'ın talebinin ulusal güvenlik danışmanı Jacques Audibert tarafından İsrailli mevkidaşı Yossi Cohen iletildiği belirtildi. Söz konusu temaslar hakkında bilgi sahibi olan kaynağın ifadesine göre; Hollande, Charlie Hebdo saldırılarının ardından düzenlenen birlik yürüyüşünün sadece dayanışma konusuna odaklanmasını, ilginin Müslüman-Musevi ilişkileri ya da İsrail-Filistin sorununa kaymamasını istedi.

Netanyahu'nun gelmesi halinde yaşanabilecek zorlukların İsrail tarafından da dikkate alınması ve bu talebin anlayışla karşılanması rica edildi. Hollande'ın talebine gerekçe olarak da İsrail tarafına bu hususlar sunuldu.

Haaretz'e konuşan kaynak, Fransa'nın İsrail'e iletilmeyen kaygılarından birinin ise Netanyahu'nun bu yürüyüşü seçim kampanyası için malzeme yapmasından duyulan endişe olduğunu iddia etti.

ÖNCE KABUL ETTİ AMA...

Netanyahu'nun ilk etapta, özellikle İsrail istihbaratının da yeterli güvenlik önlemlerinin alınmasının zor olabileceğini belirtmesi üzerine, Hollande'ın teklifini kabul ettiği ve Paris yürüyüşüne katılmayacağına dair haber ilettiği bildirildi. Hatta Fransa tarafından benzer bir endişe iletilen Filistin lideri Mahmud Abbas'ın da Paris'e gelmeme konusunda ikna olduğu ifade edildi.

Ancak Cumartesi gecesi İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ve Ekonomi Bakanı Naftali Bennett'in Paris'teki yürüyüşe katılarak, Yahudi toplumuyla görüşme niyetinde olduklarını açıklaması, tüm hesapları karıştırdı. Bu açıklamalar üzerine Netanyahu karar değiştirerek, Paris yürüyüşüne katılacağını duyurdu. Kaynağın iddiasına göre, bunun üzerine sinirlenen Audibert, Cohen'e, Netanyahu'nun bu davranışının Fransa-İsrail ilişkilerinde olumsuz etkisi olacağını söyledi.

Netanyahu'nun karar değiştirdiğini öğrenen Abbas da Paris'e gideceğini açıkladı.

NETANYAHU ÇIKINCA TERK ETTİ

Hollande'ın Netanyahu'ya duyduğu öfkenin, yürüyüşün ardından dün gece Paris'teki Büyük Sinagog'daki anma töreninde de hissedildiği öne sürüldü. Yahudi toplumundan yüzlerce davetlinin katıldığı etkinliğin büyük bölümünü takip eden Hollande'ın, Netanyahu sahneye çıkınca koltuğundan kalkarak sinagogdan ayrıldığı ifade edildi.
<< Önceki Haber Fransa ona açık açık 'sen katılma' demiş! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER