Irak kan ağlıyor!

Irak'ta kaos ve çatışma büyüyor. Irak ordusu, El-Kaide'ye bağlı gruplarla çatışıyor..

Ramadi ve Felluce'de çatışmalar dinmiyor!

  • Irak'ın Ramadi ve Felluce şehirlerinde şiddetli çatışmalar yaşanıyor. 
  • El-Kaide üyesi silahlı grupları şehir merkezinden çıkarmak isteyen Irak askerleri, havadan ve karadan şehre saldırıyor. 
  • Şehir merkezine giremeyen Irak ordusu, El-Kaide ile savaşmak için aşiret üyelerine silah vereceklerini açıkladı.
  • ABD ise Irak'a yardım edeceklerini ancak bu ülkeye yeniden asker göndermeyi planlamadıklarını açıkladı. 

Irak'ın Ramadi ve Felluce şehirlerindeki çatışmalar giderek şiddetleniyor.

Polis merkezlerini ve askeri araçları yakan silahlı gruplar, Felluce'den Suriye'ye giden yolların kontrolünü ele geçirdi. Silahlı gruplar, Irak ordusuna ait muhimmat yüklü askeri araçları yol ortasında ateşe verdi.

Sünnilerin ağırlıklı yaşadığı iki şehri silahlı gruplardan temizlemek için Irak ordusu ilk olarak havadan operasyon düzenledi. 

Daha sonra şehre zırhlı araçlarlarla giren askerler, her yeri kurşun yağmuruna tuttu. Ancak bu saldırılar isyancı güçleri şehirden çıkarmaya yetmedi.

Irak Savunma Bakanlığı, Ramadi ve Felluce'de düzenlediği operasyonda El-Kaide'ye bağlı "Irak Şam İslam Devleti" üyesi 55 kişinin öldürüldüğünü açıkladı. Bölgedeki aşiret liderleri, El-Kaide ile savaşmak için Irak askerlerine destek vereceklerini açıkladı.

Başbakan Nuri el Maliki ise "ayrılıkçı ve terörist" grupları yok etmek için savaşacaklarını açıkladı. 

Bir haftadır süren çatışmalar sebebiyle ise halk evlerini terk etmeye başladı.

Saldırılarla ilgili ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'de açıklama yaptı. Kerry, El Kaide ile bağlantılı örgütlerle savaşında Irak'a yardım edeceklerini ancak bu ülkeye yeniden asker göndermeyi planlamadıklarını açıkladı. 

Ramadi ve Felluce'de hafta başında Başbakan Nuri el Maliki karşıtı gösterilere askerler müdahale edince çatışma çıkmış, olayların ardından Irak ordusu şehir merkezinden çekilmek zorunda kalmıştı. Bunu fırsat bilen El-Kaide ve "Irak Şam İslam Devleti" adı altındaki silahlı gruplar iki şehrin kontrolünü ele geçirdi. 

<< Önceki Haber Irak kan ağlıyor! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER