İran Cenevre-2 konferansına davet edildi

ABD yönetimi, İran'ın Cenevre Bildirisi'ni kabul etmemesi durumunda davetin iptal edilmesini istiyor.

İran Cenevre-2 konferansına davet edildi

BM Genel Sekreteri Ban, Cenevre-2 Konferansı'na İran'ı da davet ettiklerini ve İran'ın, Suriye'de tam yetkili geçiş hükümeti kurulmasının hedeflendiğini kabul ettiğini söyledi.

İran'ın Suriye'de çözüm için düzenlenecek bir toplantıda mutlaka yer alması gerektiğini daha önce de dile getirdiğini hatırlatan Ban, şöyle devam etti: "İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'le son günlerde uzun görüşmeler gerçekleştirdim. Zarif bana, diğer davet edilen ülkeler gibi, Cenevre-2 Konferansı'nın Cenevre-1'de kabul edilen bildiri temelinde ve bunun uygulamasına yönelik olacağını anladıklarına ilişkin teminat verdi. Zarif ve ben müzakerelerin amacının Suriye'de karşılıklı rızaya dayalı tam yetkili bir geçiş hükümeti kurulması olduğu konusunda fikir birliğine vardık." 

Zarif'in bu temeldeki bir konferansta İran'ın olumlu ve yapıcı bir rol oynayacağı güvencesi vermesi üzerine ev sahibi kuruluş olarak İran'ı davet etme kararı aldıklarını bildiren Ban, sorunun çözüm yerinin müzakere masası olduğunu vurguladı.

İRAN BİLDİRİYİ KABUL ETMEZSE DAVET İPTAL EDİLMELİ 

ABD Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, "Eğer İran, Suriye'de tam yetkili geçiş hükümeti kurulmasını hedefleyen Cenevre Bildirisi'ni kabul etmezse davet iptal edilmeli" denildi. BM Genel Sekreteri'nin İran'ı Cenevre-2 Konferansı'na davetini, İran'ın Suriye'de tam yetkili geçiş hükümeti kurulmasını hedefleyen Cenevre Bildirisi'nin tam olarak hayata geçirilmesine açık ve kesin desteğini koşullu olarak gördüğünü bildirdi.

ABD yönetimi, İran'ın tam ve açık biçimde Cenevre Bildirisi'ni kabul etmemesi halinde davetin iptal edilmesi gerektiğini belirtti.

SMDK KATILIM KARARINI ASKIYA ALDI 

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Suriye'deki krize çözüm bulmak amacıyla 22 Ocak'ta düzenlenmesi planlanan Cenevre-2 Konferansı'na katılım kararını askıya aldığını bildirdi.  

SMDK Sözcüsü Luey es-Safi, yaptığı açıklamada, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un İran'a Cenevre-2 Konferansı'na katılması için yaptığı daveti anımsatarak, "Ban Ki-mun İran'a yaptığı daveti geri çekmedikçe ya da İran, konferansa katılım şartlarını yerine getirmedikçe konferansa katılım kararı askıya alındı" ifadesine yer verdi. 


MUHALİFLER İLE YÖNETİM İLK KEZ YÜZ YÜZE GELECEK 

Cenevre-2 Konferansı, Mart 2011'de Suriye’de muhalefet hareketinin ve ardından silahlı mücadelenin başlamasından sonra yönetimle muhalifler arasındaki ilk yüz yüze temas olması bakımından önem taşıyor.









<< Önceki Haber İran Cenevre-2 konferansına davet edildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER